Schenker rapporterat för olaga cabotage

Schenker rapporterat för olaga cabotage

Den 29 februari klampades ett Schenkerekipage av Helsingborgspolisen, rapporterar tidningen Proffs.

Olaga cabotage och sanktionsavgift, enligt Polisen. Kombitrafik, säger transportören EUT Transport & Logistik AB i Örebro, som trots invändningarna inte hade något annat val än att betala in 40 000 kronor i förskott till staten skriver tidningen Proffs.
Trafikpolisen i Helsingborg stoppar en estländsk bil med tillkopplad, svenskregistrerad Schenkertrailer. Bakom ratten sitter en chaufför hemmahörande i Ukraina men med estniskt visum. Föraren hävdar att han kör kombitransport. Polisen konstaterar dock att det saknas dokument som styrker detta.
Peter Åkesson är driftchef på EUT Transport & Logistik AB, som lagt ut transportuppdraget på det estniska åkeriet. Peter berättar för tidningen Proffs att EUT nästan uteslutande sysslar med kombitrafik och att de har cirka 45 fordon i trafik i Sverige med övervägande nordiska förare.
Han säger inte att polisen gjort fel, men menar att det är mer eller mindre omöjligt att göra rätt med dokumenten för kombitrafik.
– I det här fallet var trailern lastad i Österrike och hade gått på tåg till Rostock, färja över och sedan hämtats i Trelleborg för vidare transport till Jönköping. Dokumentationen ligger plomberad på vagnen tills vi får in transporten.
Men sträckan Trelleborg – Jönköping är cirka 30 mil. En kombitransport får max vara 15 mil. Hur resonerar du?

– Eftersom största delen av resan har gått med tåg, är det begreppet “närmast lämpliga omlastningsstation” som gäller, säger Peter Åkesson till Proffs.
– Hade trailern däremot skeppats från exempelvis England med båt till Göteborg, hade det varit 150 kilometer som gällt.

“Omöjligt uppfylla kraven”

Peter Åkesson menar att det är omöjligt att skapa ett dokument som uppfyller de krav kombidirektivet ställer på dokumentationens exakthet då man inte alltid kan ange vilket tåg som kommer att användas än mindre vilken dragbil som kommer att hämta trailern sedan.
Åkesson har haft kontakt med Transportstyrelsen upprepade gånger och han säger att de ser problemet.
– Tillsammans med Schenker försöker vi få fram en lösning som gör att vi kan ha dokument att visa upp när fordonet blir stoppat.
Anders Green på Schenker i Göteborg, ansvarar för strategiska fraktinköp och bekräftar Åkessons berättelse.
– Delar av direktivets krav är om inte omöjliga, så mycket svåra att uppfylla, anser han.
Läs hela artikeln  på tidningenproffs.se


Läs mer