Ny logistikutbildning vid Örebro universitet

december 16, 2015 Arbetsmarknad , Utbildning

En ny logistikutbildning som del av ett civilingenjörsprogram planeras vid Örebro universitet från 2016.

– Det blir 30 utbildningsplatser per termin och när utbildningen startar kommer vi troligen att rekrytera nya lärare i logistik, säger professor Frans Prenkert, vid Handelshögskolan Örebro Universitet.
– Det blir en utbildning med fokus på hållbara logistiksystem och på både interna och externa logistikflöden, säger han.
Bakgrund tills satsningen är det stora behovet av logistikutbildade medarbetare som framkommit vid enkäter bland företagen i Örebroregionen. Nätverket Forum för logistik, som samlar logistikintresserade från främst tillverkande företag i hela regionen,
Ett av de företagen är Volvo i Hallsberg, där logistikutvecklaren Urban Eriksson, välkomnar satsningen.
– Vi ser ett jättestort behov av fler logistikutbildade medarbetare. Det gäller särskilt att få logistiken att fungera den sista biten in till produktion.Ett område med stor förbättringspotential har varit materialförsörjningen för lågvolymprodukter.
Volvo har sedan flera år tagit emot studenter från Chalmers för att göra examensarbeten.
– En student som gjorde sitt examensarbete hos oss kom med förslag här som gjorde att vi valde att bygga om för 16 miljoner och som resultat fick en betydligt effektivare produktion.
– Den nya logistikutbildningen är ett bra kliv framåt för hela vår region, säger Daniel Johansson, logistikchef vid Ahlsell i Hallsberg.
I Örebro kommer också en ny paketterminal att byggas av PostNord i anslutning till den centralt placerade kombiterminalen. I Hallsberg finns sedan ett par år PostNords nya brevterminal för Mellansverige.
Men landets största rangerbangård och kombiterminal i Hallsberg räcker inte för regionens behov.
För järnvägsgods planeras nu en ny omlastningsplats i Storå i Lindesbergs kommun och i Frövi öppnas ett nytt etableringsområde för logistik.
Text Gösta Hultén

Läs mer