Ny logistikpark planeras i Gävle

december 16, 2015 Infrastruktur , Logistiklägen , Transport

Gävle vill bygga en helt ny logistikpark i Tolvfors med en ny rangerbangård, där man kan ta emot 750 meter långa tåg.

Det logistikparksområde som planeras i Tolvfors, väster om E4, får koppling till tre stambanor, Ostkustbanan som får en ny dragning och dubbelspår utanför centrala stan, Bergslagsbanan och Norra Stambanan och där två Europavägar, E4 och E16, möts.

Området ligger 15 minuter från Gävle Hamn och Gävle Flygplats. Området är ca 500 hektar stort och kommunstyrelsens översiktsplan pekar ut det som lämpligt för bl a logistik. Området är lämpligt för import- och e-handelslager, monteringshallar, verkstäder, småindustrier och terminaler. Dessutom finns planer på en helt ny godsbangård och depå i logistikparken.

– Det kommer att bli en toppmodern miljöanpassad logistikpark, där gods från sjö, järnväg och väg möts för ett effektivt och smidigt och miljövänligt transportflöde. Gävle Tolvfors Logistikpark kommer att bli Nordens mest moderna och klimatsmarta logistikparker, kommenterar Lennart Schullerquist vid Mellansvenska Handelskammaren som drivit på projektet.

Gävle satsar på att bli Stockholms nya hub för importgods med direkt koppling till nya kombiterminalen Stockholm Nord som liksom Gävle hamnterminal Oslos hamnterminal drivs av företaget Yilport.

– Redan i början avnästa år öppnas en ny godspendel via Gävle hamn.

Redan nu uppges det finnas intressenter för etablering i Tolvfors.


Läs mer