Hård kritik från anställda på Zalandos lager

december 2, 2019 Arbetsmarknad , Lager

Rasism, omänskligt hårda arbetsvillkor och övervakning, det är något av det som anställda på Zalandos lager anklagar sin arbetsgivare Ingram Micro för, enligt en granskning av Aftonbladet. Samtidigt strejkar de anställda på Amazons tyska lager, under både Black Friday och Cyber Monday, på grund av för låg lön och dåliga arbetsvillkor.

Zalandos lager i Brunna invigdes i januari i år, och prisades 2018 som Årets logistiketablering.  På lagret arbetar omkring 400–500 personer med att ta emot, sortera och paketera varor.  Lagret driftas av Ingram Micro.

Nu larmar anställda på lagret, om  missförhållanden, enligt Aftonbladet, som talat med många anställda och Transportarbetarförbundet.  Det handlar om hård tidspress, minutiös övervakning, smygfilmande chefer och en ständig rädsla för att hamna i onåd, enligt Aftonbladet.

– Ledningen har ingen respekt alls för dem som jobbar. Det är ett sätt att bemöta sin personal som jag inte tycker hör hemma på svensk arbetsmarknad, säger Magnus, 60, tidigare anställd, till Aftonbladet.

Rasism, övervakning och hot

En stor del av personalstyrkan består av utlandsfödda. Enligt den tidigare medarbetaren Magnus har många bristande kunskaper om sina rättigheter, något som arbetsgivaren utnyttjar.

– Folk vet inte vad de har rätt till eller vilka krav de kan ställa. Dessutom är de livrädda för att bli av med sina jobb, så de vågar inte klaga. Det drar företaget hänsynslöst nytta av.

Han upplever också att svarta medarbetare diskrimineras.

– Det finns en utbredd rasism. Bland plockarna till exempel är merparten födda i något afrikanskt land, men i arbetsledande position finns inte en enda med den bakgrunden på hela lagret.

I skrivelsen till facket uppger anställda att chefer uttalat hot vid flera tillfällen. Ett exempel:

”På ett morgonmöte sa en teamleadare: ’Alla som uppnår målen kommer att få något bra, ni som inte gör det kommer vi begrava.’ Det fick många att känna sig hotade.”

Samma signaler från tyska lagret

Larm som liknar dem från Brunna har tidigare kommit från flera av Zalandos lager i Tyskland. 2014 tog en reporter från tv-kanalen RTL jobb på ett logistikcenter i staden Erfurt. I reportaget beskrevs en kultur av skräck och orimliga prestationskrav.

Samma arbetsmiljö verkar råda på Amazons tyska lager, där de anställda gick ut i strejk från och med Black Friday och tre dagar framåt.

”Anställda på Amazon anser inte att deras arbete ska ske under förhållanden där priser körs i botten. De kräver kollektivavtal för levnadskostnader och god och sund arbetsmiljö”, skriver fackförbundet Verdi, enligt Di Digital. 

Zalando och Ingram Micro kommenterar

I ett uttalande till Aftonbladet uppger Zalando att bolaget tar uppgifterna på stort allvar: ”Oavsett om vi driver verksamheten själva eller genom en partner så är bra arbetsvillkor oerhört viktiga för oss. Vi har upprättat sociala standarder, och efterlevnaden kontrolleras av oberoende granskare två gånger per år”.

Operatören Ingram Micro har också valt att kommentera vittnesmålen skriftligt. ”Ingram Micro tar anklagelser av denna art på största allvar. Vi arbetar fortlöpande och proaktivt för att motverka trakasserier på arbetsplatsen. Ingram Micro agerar kraftfullt när fall av diskriminering, kränkande särbehandling, trakasserier eller mobbing kommer till vår kännedom”, skriver kommunikationschefen Lisa Valinder Olsson i ett mejl.

”Vi har ingen möjlighet att kommentera specifika fall eller allmänna anklagelser, men intygar att Ingram Micro har tydliga riktlinjer när det gäller trakasserier, rasism och respekt på arbetsplatsen.”

Företaget har nu inlett en internutredning för att kartlägga situationen på arbetsplatsen.

”Innan den är klar har vi tyvärr ingen ytterligare information att lämna”, skriver Lisa Valinder Olsson.