Godsterminal flyttar till Göteborgs hamn

oktober 24, 2016 Arbetsmarknad , Logistik , Sjöfart , Transport

unnamedGodsterminalen vid centralstationen i Göteborg flyttar ut till Göteborgs Hamn. Flytten innebär att Västlänken kan börja byggas.

I början av 2018 måste kombiterminalen vid Gullbergsvass i centrala Göteborg flyttas för att underlätta bygget av Västlänken och möjliggöra framtida stadsutveckling. Efter en överenskommelse mellan Göteborgs Stad och Trafikverket står det nu klart att det nya läget blir vid ytterhamnarna på Hisingen.

– Eftersom cirka 70 procent av godset är relaterat till hamnen, Volvo eller övriga verksamheter på Hisingen blir det här ett mycket fördelaktigt läge, förklarar Arvid Guthed, hamnutvecklingschef på Göteborgs Hamn AB, i ett pressmeddelande.

– Kombiterminalen i hamnen kommer att ha lika stor kapacitet som den befintliga terminalen vid Gullbergsvass. Omlokaliseringen gör också att tunga lastbilstrafiken flyttar från stadens centrala delar till de stora lederna till och från hamnen. Totalt sett kommer också en större del av transporterna ske med tåg istället för med lastbil, enligt Arvid Guthed.

Kombiterminalen i Göteborgs Hamn öppnar i samband med att Gullbergsvass stänger. Nuvarande terminal drivs av Green Cargo. Det är ännu inte klart vem som blir ny operatör efter flytten till hamnen.

Cirka 35 personer sysselsätts idag av terminalen i Gullbergsvass.

– Kombiterminalen i Göteborgs Hamn kommer att behöva anställa folk, men jag kan idag inte uttala mig om omfattningen, meddelar Arvid Guthed.

Fakta Göteborgs Hamn:
Göteborg Hamn är Nordens största hamn. Cirka 30 procent av svensk utrikeshandel går via Göteborgs Hamn och 60 procent av all containertrafik. Göteborgs Hamn är den enda hamnen i Sverige med kapacitet att ta emot världens största containerfartyg och har det bredaste utbudet av fartygslinjer både inom och utanför Europa.


Läs mer