LKAB och Scania tar tåget med SSAB

oktober 23, 2016 Ekonomi , Infrastruktur , Logistik , Transport

SSAB:s tåg, den så kallade “Stålpendeln” fraktar dagligen stål från Luleå till Borlänge, men har tidigare gått tom tillbaka. Nu ska ett nytt samarbete fylla den även på återresan.

Tre gånger om dagen har “Stålpendeln” fraktat stål åt SSAB mellan Luleå och Borlänge, året runt. Ett nytt samarbete mellan SSAB, LKAB och Scania Ferruform, kommer däremot snart att göra de tomma vagnarna till historia. Samarbetet presenterades  vid Logistik i Norr och rapporteras av hemsidan Affärer i norr.

LKAB flyttar sin transporthub från Gälve till Borlänge för att därifrån kunna samordna sina transporter av material till gruvbrytningen i Kiruna och Malmberget. Scania Ferruform har anslutit till samarbetet och kommer att transportera varor i båda riktningarna med stålpendeln.

Initiativtagaren Per Bondemark på SSAB menar att den här typen av samarbete även skulle kunna tillämpas på andra transporter.

– Det är en form av delningsekonomi, där vi delar på transportkostnaderna. Det här skulle kunna skalas upp på nationell nivå. Men då krävs bättre insyn i de varuflöden som finns. Trafikverket skulle kunna vara en viktig spelare här, säger Per Bondemark, vice vd  och inköpsdirektör på SSAB, till Affärer i norr.

Genom samarbetet minskar transporternas miljöpåverkan med 50 procent, fraktkostnaderna sänks med 60 procent, leveranssprecisionen ökar med 20 procent. Den totala transportledtiden minskar från 7-10 dagar till 2-3 dagar.

 


Läs mer