Fler kvinnor i förarsätet!

juni 14, 2024 Arbetsmarknad , Logistik , Transport
Fler kvinnor i förarsätet!

 Vi på Tommy Nordbergh ligger i topp när det gäller andelen kvinnliga chaufförer men vi måste bli fler! Allt fler kvinnor får upp ögonen för de stora fördelarna med att jobba inom logistik och åkerinäringen men utvecklingen går för långsamt.
Många har tyvärr fortfarande en gammaldags syn på lastbilsyrket och åkerinäringen. Nu vill vi visa på att mycket har förändrats under de senaste åren. Idag är lastbilsyrket långt mycket mer än bara långa resor, tunga lyft och pytt i panna på en vägkrog. Fordonen är moderna, rutterna är varierande och idag har vi alla hjälpmedel som behövs för att våra medarbetare ska ha en hållbar arbetsdag. Det öppnar upp för dem som söker sig till yrket som en andra karriär och en ny chans. Vi ser att många som kommer till oss tidigare har arbetat inom vården eller liknande och ofta har en långtidssjukskrivning bakom sig på grund av tunga lyft.

Blommar upp
Det är så tillfredsställande att se människor blomma upp efter att ha skolat om sig och få komma tillbaka in i arbetslivet igen. På så sätt blir det en win-win både för oss med nya duktiga medarbetare och för samhället där vi kan dra ett litet strå till stacken för att sänka sjukskrivningar och arbetslöshet. Inom logistikbranschen har man kommit längre med jämställdheten än i åkerinäringen, så det finns fortfarande mycket kvar för oss att göra. Vi är bara i början men vi ser och upplever en förändring.

Fler sökande
Glädjande är att antalet kvinnliga sökande till transportprogrammet har nått upp till rekordhöga 34 procent. Det är roligt att konstatera att tjejerna hittat hit men vi behöver bli fler. Men för att lyckas attrahera ännu fler tjejer behöver vi bli bättre på att få ut mer information om de stora fördelarna som finns inom åkerinäringen. I genomsnitt får 83 procent av alla transportelever jobb direkt efter examen vilket visar på att vi behöver bli många fler i branschen. Bristen på yrkeschaufförer är stor, både i och utanför Sverige säger Linda.

Stort behov av lastbilsförare
Transportfackens Yrkes- och  Arbetsmiljönämnds långsiktiga bedömning är att det behövs 50 000 nya lastbilsförare i Sverige de kommande tio åren. Där hoppas vi att kvinnorna ska vara en stor och viktig del. Lastbilen på bild börjar rulla mellan Skåne och Stockholm och är en hyllning till våra tjejer i laget och ett välkomnande till fler kvinnor inom åkerinäringen, både i hytten och på kontoret. Men den är också en uppmaning till både de som står inför sitt yrkesval, vill starta en ny karriär eller redan är en av våra kollegor i branschen – hjälp oss att förändra! Jag kommer att vara drivande i utvecklingen.

Jämställd organisation mår bättre
Under mina sju år på Tommy Nordbergh har jag sett de stora fördelarna med att ha kvinnliga chaufförer. De är lugnare, noggrannare och försiktigare i trafiken. Dessutom mår en jämställd organisation mycket bättre. Vår resa är jämställd, hållbar och väl förankrad i vår organisation.

– Kom igen tjejer nu kör vi!

 

Linda Backlund
Vice vd Tommy Nordbergh