Fackförbund: Ikea utnyttjar låglönearbetskraft

februari 24, 2017 Arbetsmarknad , Transport

Transportarbetareförbundet kritiserar Ikea för att utnyttja underbetald arbetskraft för transporter till sina varuhus, och protester sker idag utanför flera Ikeavaruhus i Europa, det rapporterar flera medier. 

Enligt Transportarbetareförbundet kan en förare till underleverantörer tjäna så lite som 2000 kronor i månaden för att transportera varor till Ikea.

– Vi svenskar är ofta väldigt stolta över IKEA. Och vi förväntar oss att ett stort svenskt multinationellt företag ska dela svenska värderingar om allas lika rätt och värde. Då kan man inte samtidigt stödja sig på lönedumping och cyniskt utnyttjande av människor, säger Lars Lindgren, förbundsordförande på Svenska Transportarbetareförbundet, i ett pressmeddelande.

Idag sker protester mot att Ikea utnyttjar låglönearbetskraft utanför ett tiotal svenska Ikeavaruhus och runtomkring Europa, enligt SR.

– Vi sympatiserar självklart med transportarbetarnas kamp för bättre arbetsförhållanden och det är av största vikt även för oss, säger Malin Sennevall, pressinformatör på Ikea till SR.


Läs mer