Logistiklägen hett på Logistik & Transport

Logistiklägen hett på Logistik & Transport

Ann Palmnäs, Clas Hedlund och Erik Wallin från Position Väst var nöjda med mässan och besökarna. Foto: Hilda Hultén.

Tio logistiklägen ställde ut på Logistik & Transport i Göteborg i november, både klassiker som Eskilstuna, Örebro och Göteborg men även nykomlingar som Malmö och Hässleholm-Kristianstad ville sätta sin logistik på kartan.

Materialhanterare och systemleverantörer dominerade som vanligt mässgolvet när branschmässan Logistik & Transport hölls den 7-8 november på Svenska Mässan i Göteborg. För de besökare som var ute efter att hitta en ny transportör var utbudet däremot skralt – den enda stora transportören på plats var Postnord.

Logistiklägena däremot, gjorde ett allt tydligare avtryck på mässgolvet. Av de 117 utställarna var tio stycken logistiklägen. Bland montrarna syntes nykomlingar som Malmö stad och Logistikregion Hässleholm-Kristianstad, som var på plats för att sätta sina regioner på logistikkartan. Men allra bäst syntes Eskilstuna med sin grönsvarta monter mitt i smeten.

Anders Nyberg, Ellinor Segerlind, Gunnar Jaxell, Pernilla Seger och Mats Fransson representerade “Lag Business Region Örebro” på mässan. Foto: Hilda Hultén.

– Det är tionde året vi ställer ut så vi har förtjänat den här placeringen, tyckte Mikael Johnsson, etableringschef i Eskilstuna kommun.

Att Eskilstuna satsat hårt på att profilera sig inom logistik har burit frukt, de senaste åren har kommunen lockat en rad prestigeetableringar, bland annat Sportamore, Kitchentime, Rockwoll, och inte minst Amazons jätteserverhall. Och förfrågningarna fortsätter att flöda in.

– Vi har just nu 21 aktuella förfrågningar om mark för logistiketableringar. Skulle alla bli av skulle det innebära 693 000 kvadratmeter nya logistikytor i Eskilstuna. För tillfället har vi “bara” 73 000 kvm färdigplanerad mark, så det är hårt tryck, sa Manuel Brändeborn, affärsutvecklare på Eskilstuna kommun.

En annan toppregion som fanns på plats på mässan var Örebro Business Region, som också känner av ett högt tryck när det gäller logistikförfrågningar.

– Jag tror att vi har 48 förfrågningar om etableringar just nu, och 10-15 förstudier igång. Mycket av det är för logistik, berättade Anders Nyberg, näringslivsutvecklare på exploateringsenheten i Örebro kommun.

Regionen, som kom på andraplats över Sveriges bästa logistiklägen 2017, har lockat en rad stora logistiketableringar de senaste åren, bland annat XXL, Elektroskandia och Swedol. Det senaste tillskottet är PostNords jättepaketterminal på 45 000 kvm som ska stå färdig vid årsskiftet. Även Lidl bygger nytt regionlager i Örebro på över 40 000 kvm med planerad inflyttning 2019.

– Vi börjar få slut på mark i kommunen, så vi har nu påbörjat utvecklingen av ytterligare 90 hektar industrimark i Palmbohult, berättade Pernilla Seger, etableringsansvarig i Örebro kommun.

Manuel Brändeborn, David Hofmann och Mikael Jonsson från Eskilstuna Logistik fick en av de bästa monterplaceringarna mitt i smeten. Foto: Hilda Hultén

Ann Palmnäs på Position Väst var nöjd med både mässan och besökarna.

– Vi har haft massor av intressanta samtal och fått flera konkreta leads med företag som kanske vill etablera sig i vår region. Det har varit jättelyckat för oss.

Att det var ett mellanår med ganska lite truckar tyckte hon var bra.

– Vi är inte så intresserade av truckar för vår del, så det gjorde ingenting.

Förutom Ann Palmnäs vapendragare Erik Wallin var Munkedals kommuns nya näringslivsutvecklare Clas Hedlund med på mässan för att träffa branschen och för att locka fler logistiketableringar till kommunen, där bl a klädföretaget New Wave just nu bygger ut sitt lager i Dingle med 7 000 kvm, ett bygge som beräknas vara klart nästa höst.

Av Hilda Hultén

Ur Intelligent Logistik nr 7-8 2017

 

Tio logistiklägen var utställare på Logistik & Transport:

Business Region Örebro                             Eskilstuna Logistik

Göteborgs Hamn                                          Katrineholm

Logistik Karlshamn                                      Malmö Stad

Position Väst                                                  Håbo

Logistikregion Kristianstad-Hässleholm    Malmö stad

 


Läs mer