Lokförarutbildning populär

januari 3, 2018 Arbetsmarknad , Utbildning
Lokförarutbildning populär

Yrkeshögskolan (YH) erbjuder många utbildningar för den som är intresserad av att arbeta med spårbunden trafik. I Vansbro utbildas årligen 30 spårsvetsare. Foto: Birger Lallo

År efter år är lokförarutbildningen den yrkeshögskoleutbildning som har flest sökanden per plats. För den som inte lyckats ta sig in på den populära utbildningen men ändå drömmer om att få jobba med tåg och järnväg finns det fler alternativ inom yrkeshögskolan.

Lokförarutbildningen har närmare tio sökanden per plats. 2016 var det 2100 sökanden (var av 1863 behöriga) till 223 platser på yrkeshögskolans lokförarutbildningar. Men det finns det fler möjliga karriärvägar för den som är intresserad av att jobba med tåg och järnväg.

– Järnvägen är ett komplext kommunikationssystem och det krävs mer än bara lokförare för att få det att fungera. Vi ser en stabil efterfrågan av ett flertal andra yrkesroller i branschen, säger Karin Åkerman, analytiker på Myndigheten för yrkeshögskolan.

Persontrafiken på järnväg har nästan fördubblats de senaste 25 åren. Samtidigt har infrastrukturen inte byggts ut eller underhållits i motsvarande takt. Nu pågår många större och mindre järnvägsprojekt, både nybyggnad och ombyggnad. För den som vill byta spår och ge sig in i järnvägsbranschen erbjuder yrkeshögskolan (YH) ett flertal utbildningar skräddarsydda utifrån arbetslivets behov. Hälften av de studerande får jobb på sina LIA-platser, där LIA står för lärande i arbetslivet – den praktikform som gäller inom YH.

Sju yrken för dig som vill jobba med tåg och järnväg

 

  • Järnvägsprojektör
  • Signaltekniker
  • Kontaktledningstekniker
  • Tågtekniker
  • Spårsvetsare
  • Transportlogistiker
  • Transportledare