"Trafikverkets chefer har mörkat tågförseningar."

april 9, 2015 Åsikt , Ekonomi , Infrastruktur

En dag med ovanligt allvarliga störningar i tågtrafiken från Stockholm aviserade regeringen extra miljarder till järnvägsunderhåll. Men tidningen Svd visar att hålet i järnvägsunderhållet har vuxit under de senaste fem åren.

Andelen förseningar som orsakas av slitna järnvägsspår och kontaktledningar har fördubblats på fem år, visar SvD:s körning i Trafikverkets datasystem förra veckan.

Tidningens granskning visade att även andelen förseningar orsakade av driftsledningen, det vill säga Trafikverkets bristande styrning av tågen, fördubblats de senaste fem åren.

SvD har nu varit i kontakt med anställda på Trafikverket som säger att de uppmanas eller känner en press att ange fel förseningsorsaker för att frisera statistiken.

– Cheferna styr trafikledarna hårt om vilka koder som ska användas i rapporterna för tågförseningar, säger en anställd till SvD.

Trafikledningen är ofta underbemannad, vilket leder till förseningar eftersom trafiken då inte hinner planeras optimalt. För att dölja personalbristen kodas sådana förseningar om till exempelvis banarbete, om sådant samtidigt pågår, uppger en källa.

Trafikverkets presschef Anna Lihr uttrycker förvåning över SvD:s uppgifter.

– Det här är oerhört allvarliga anklagelser. Om det finns personer som uppmanar medarbetare att ge felaktig information så är det jätteallvarligt. Vi ska säkerställa att detta inte inträffar, och om det skett genom missförstånd så ska vi komma till rätta med det, säger hon till SvD.

Enligt fackförbundet Seko har det varit känt att det finns ett missnöje bland de anställda på Trafikverket, som bland annat rör bemanningsbrist och även problem med den interna kommunikationen.

I en rapport som ska presenteras senare i april får Trafikverket skarp kritik av regeringens utredare, har SVT tidigare avslöjat. Bland annat kritiseras Trafikverket för att deras underlag är så bristfälligt att de inte kan visa vart de närmare 10 miljarder som årligen satsas på järnvägsunderhåll tar vägen. Den rapporten vill Trafikverket inte kommentera.

Det blir mer pengar till järnvägsunderhåll i vårbudgeten i nästa vecka. På tisdagen tillkännagav statsminister Stefan Löfven (S) att det handlar om en återställning av de summor som fanns i regeringens budgetmotion som röstades ner av Alliansen och SD – 620 miljoner extra under andra halvåret i år, och sedan 1,24 miljarder mer per år resten av mandatperioden.

I detta läge står Trafikverket utan ordinarie chef.

– Vi har en tf-lösning som är stabil och bra. Det här är en väldigt viktig rekrytering, det är ett svårt och utsatt jobb som kräver väldigt hög kompetens, därmed är processen knepig, säger infrastrukturminister Anna Johansson (S) till SvD.


Läs mer