Systembolagets nya krav ger längre öltransporter

augusti 21, 2014 Åsikt , Ekonomi , Logistik , Miljö/CSR , Transport

Allt fler mikrobryggerier öppnar i Sverige och i Uråsa söder om Växjö finns Kallebryggeriet som bland annat levererar till Systembolaget. Den 1 september införs dock nya regler som innebär att bryggeriet tvingas köra ölen till Systembolagets centrallager i Örebro för vidare försäljning. I alla fall om ölen ska säljas på en ort längre än tio mil bort.

Något som, enligt ägaren Michael Karlsson, blir alldeles för dyrt.

– Det blir ett konkurrenshinder för vi har ju små volymer och vi ska ju stå för fraktkostnaderna, vilket blir ett problem för oss. Så vi kommer att koncentrera oss på att köra själva till de närmaste butikerna, säger han till Sveriges Radio.

Den lokala ölen kommer fortfarande att kunna säljas lokalt på högst tio systembolag inom tio mils radie. Men bor man längre bort måste det lokala bryggeriet först köra ölen till Systembolagets centrallager i Örebro. Därifrån kan den sen beställas och fraktas ut i landet. Kritikerna anser att det här drabbar de småskaliga bryggerierna,eftersom transportkostnaden blir för stor och transporterna längre vilket går ut över klimatet.

Systembolagets presschef Lennart Agén tror att det inte kommer bli några större

problem för de bryggerier som inte kör sin öl till centrallagret.

– Den stora marknaden för den här typen av produkter är ju i de lokala butikerna i

närområdet. 80 procent av det lokala öl som säljs, säljs i de närmsta butikerna.

– Men vill man sedan vara beställningsbar, då får man leverera till vår depå i Örebro.


Läs mer