Skaraslättens f d vd kan slippa fängelse

mars 5, 2014 Åsikt , Transport

Hovrättens redan länge uppskjutna prövning av tingsrättens fängelsedom mot David Strid, före detta vd i Skaraslättens Transport har skjutits upp på obestämd tid.

Redan våren 2012 dömdes David Strid, huvudman i den så kallade Skaraslättshärvan, till fyra års fängelse för grovt skattebrott och grovt försvårande av skattekontroll. Fyra andra personer med kopplingar till företagen runt Skaraslättens Transport dömdes också.

David Strid överklagade sin tingsrättsdom till hovrätten, skulle ha tagits upp förra våren. Men hovrättsförhandlingarna ställdes in, i väntan på ett principiellt utlåtande från Högsta Domstolen (HD).

Frågan som aktualiserats i ett helt annat rättsfall, gäller huruvida någon både kan påföras skattetillägg och dömas för skattebrott.

Högsta Domstolen har nu sagt att skattetillägg ska betraktas som en påföljd. Då kan man inte också dömas för skattebrott, eftersom det vore att dömas två gånger för samma brott. I väntan på HDs beslut har tingsrätterna och hovrätterna ställt in alla mål där skattebrott och skattetillägg är aktuella..

Men oavsett frågan om skattetillägg, finns i fallet Skraslätten andra åtalspunkter i det här målet som ändå kan ge fängelse.

Nu väntar David Strid på utslaget om att få sitta i fängelse eller inte.


Läs mer