S säljer gärna SAS – men inte SJ och Postnord

september 5, 2014 Åsikt , Ekonomi

Socialdemokraterna vill behålla de flesta statliga bolagen. Men SAS tillhör undantagen.

Socialdemokraterna vill att SBAB, SJ och Postnord ska vara kvar i statlig ägo. SAS tillhör de få bolag där Socialdemokraterna ställer sig bakom tidigare försäljningsbemyndiganden.

Det framgick vid en pressträff med Mikael Damberg, socialdemokraternas gruppledare i Riksdagen, den 4 september.

Enligt tidigare bemyndigande till regeringen ställer sig Socialdemokraterna bakom försäljningar av Orio f d Saab Automobile Parts och SAS.

– Vi säljer gärna SAS. Frågan är om det finns någon köpare. Jag hoppas att det går att stabilisera SAS så att man uppfattas som en mer stabil motpart i en affär. I övrigt är vi emot ytterligare privatiseringar”, sade Mikael Damberg till nyhetsbyrån Direkt.

Han menar att allt tyder på att Alliansen vill privatisera ytterligare statlig verksamhet.
– Alliansens valmanifest öppnar fler frågor än ger svar. Socialdemokraterna kommer att kräva svar om bolag som SJ, Postnord och Vattenfalls utomnordiska verksamhet, som inte är undantagna från försäljning.
– Vi vill ha svar på om regeringen vill gå vidare med privatiseringen av SBAB. Det vore helt fel enligt oss, fortsatte Mikael Damberg.

Enligt honom skriver regeringen i sitt valmanifest att den vill gå vidare med privatiseringen av SBAB och TeliaSonera, som sitter på viktig infrastruktur i form av kopparnätet, i en tredje privatiseringsvåg.
– Inte minst på banksidan, där vi sett dålig konkurrens under flera år, fyller SBAB en viktig funktion.

– SBAB kan bli en viktig spelare i arbetet med att få fart på bostadsproduktionen.


Läs mer