Polisen drar ner på nykterhetskontroller

maj 6, 2013 Åsikt , Transport

Det senaste året har polisen minskat antalet nykterhetskontroller med över 300 000 längs de svenska vägarna. Men MHF är kritiskt.

– Det finns en uppenbar risk att fler kommer att köra onyktra när risken för upptäckt minskar, säger Arne Winerdal på Motorförarnas helnykterhetsförbund, MFH.

2012 gjordes bara 2,3 miljoner nykterhetsprov, mot 2,6 miljoner året innan. Följden blev att 11 procent färre bilister med för hög promillehalt stoppades, jämfört med 2011.

– Rikspolisstyrelsen har slagit in på fel väg när man ställer lägre krav på antalet utandningsprov vid trafikkontroller, konstaterar Arne Winerdal.

Det är en farlig utveckling för trafiksäkerheten anser MHF.
MHF, som varit med och drivit fram 0,2-promillegränsen i trafiken, kräver en absolut nollvision för alkohol och droger bakom ratten: ”Ingen ska behöva dö av rattfylleri”.

– I år får ungefär 70 personer sätta livet till för att någon kört påverkad. Tyvärr finns det en risk att fler kommer att chansa på att köra bilen hem från festen – trots att man druckit.
Polisens neddragning av antalet kontroller minskar ju risken för upptäckt. MHF kräver istället utökade kontroller i trafiken.

– Polisen måste återgå till att fastställa ett minsta antal utandningsprov per polismyndighet och år.
MHF vill också ha obligatorisk kontroll när fordon från utlandet rullar av färjorna:
– Vi vill att alla Sveriges färjehamnar inrättar obligatoriska nykterhetskontroller innan bilarna rullar ut på svenska vägar. På det sättet skulle vi lätt kunna fördubbla antalet utandningsprov utan att det behöver försena trafiken vid våra färjelägen.

– Idag kör 500 personer i timmen med alkohol i kroppen. Som tur är orsakar de flesta inga dödsolyckor. Men de 70 som dör i sådana olyckor är 70 för många. Detta är ett helt onödigt och meningslöst mänskligt lidande som vi borde sätta stopp för, säger Arne Winerdal.


Läs mer