PM Nilsson: Kina kan sätta Göteborg i förarsätet

december 15, 2016 Åsikt , Forskning , Logistik , Miljö/CSR , Sjöfart , Transport

Dagens industris PM Nilsson menar att en ny storhetstid för Göteborg väntar om staden kombinerar  tre faktorer man redan sitter på: Nordens största hamn, världsledande fordonsindustrier och riklig tillgång till kinesiskt kapital.

Göteborg förlorade sin roll som Sveriges port mot världen i samma ögonblick som det första trafikflyget startade från Bromma och flög till New York, det skriver PM Nilsson i en ledare i Dagens industri.  

Men han menar att en ny storhetstid väntar för staden om man satsar på att vara drivande i utvecklingen av eldrivna fordon.

“Sammantaget har Göteborgsområdet på kort tid blivit Kinas största globala utvecklingscentrum för framtidens fordon och det badar i FoU-pengar.” skriver PM Nilsson.

“Därför bör Göteborgs hamn i likhet med den stora hamnen i Los Angeles ta initiativ till att bli Europas första emissionsfria hamn. Elektrifiera Lundbyleden ut till hamnen och en bit av E20 och E6, sätt en tidsgräns på två år och kräv av åkerierna att lastbilarna måste gå på el sista halvmilen för att få lossa och lasta i hamnen.”  skriver PM Nilsson.

Effekten skulle vara en omställning  till elhybrider i godstrafiken som skulle göra det möjligt att elektrifiera även vägarna upp mot Stockholm, Oslo och Malmö, tror PM Nilsson.

Det kinesiska intresset för eldrift och elektrifieringslösningar är strategiskt och omedelbart. Att Göteborgs hamn sitter granne med Kinas elbilscenter är nästan för bra för att vara sant. När projektet är färdigt kan de flyga in världens hamn- och kommunchefer och visa hur man gör.”  det skriver PM Nilsson i Dagens industri.

 


Läs mer