Oväntad göteborgska ny infrastrukturminister

oktober 3, 2014 Åsikt , Infrastruktur , Logistik , Transport
Oväntad göteborgska ny infrastrukturminister

Anna Johansson, kommunalråd i Göteborg, blir ny infrastrukturminister i Löfvens regering. Vår förhandstippade Anders Ygeman får även han en ministerpost, som inrikesminister.

För första gången går därmed posten som infrastrukturminister till Göteborg. Anna Johansson, dotter till legendariske KS-ordföranden Göran Johansson S, har lång erfarenhet av kommunpolitik i Göteborg.

– Det är roligt att det kommer en ny minister på den här posten som kan tänkas ha ett lite annat perspektiv och som inte är så fokuserad på Stockholm, säger John Wedel, ansvarig för Logistik- och Transportstiftelsen i Göteborg och för logistikfrågor inom BRG, Business Region Göteborg.

Han hoppas nu att frågan om nya höghastighetståg Oslo-Göteborg-Köpenhamn prioriteras upp och att den starkt eftersatta banan norrut från Göteborg mot Oslo rustas upp.

Nu får Anna Johansson ta hand om ett av de absolut svåraste departementen, med två stora infrastruktursatsningar, som kräver omedelbara åtgärder.

Förbifart Stockholm är den största. Där har byggstarten skjutits upp till 1 maj 2015.

Men MP och den nya majoriteten i Stockholms stadshus har nog inte gett upp hoppet att skjuta upp det omstridda bygget en längre tid. För att ro projektet i hamn krävs finansiering från trängselskatterna i Stockholm under decennier framåt.

Den andra omedelbara utmaningen är att köra över den majoritet av göteborgare som röstade emot den nya trängselskatten. Den skatten behövs för att finansiera det Västsvenska paketet med bl a en 6 km lång tunnel under centrala Göteborg.

– Det blir en tuff uppgift att lösa finansieringen av Västsvenska paketet menar John Wedel.

– Politikerna i Göteborg var inte beredda på ett så klart nej till trängselskatt som det nu blev.

Det här är ingen fråga som kan avgöras enbart i Göteborg.

– För att riva upp trängselskatten måste beslut tas i riksdagen.

Lägg därtill alla löften och ännu större förhoppningar om att de svenska tågen åter ska komma fram i tid.

Den sk infrastrukturskulden uppskattas till ca 500 miljarder p g a av eftersatt underhåll under flera decennier.

För den nya infrastrukturministern gäller det också att se till att den utlovade byggstarten av den nya höghastighetsjärnvägen Göteborg-Jönköping-Stockholm sätts igång snarast.

Anna Johansson har också chansen att få inviga Hallandsåstunneln om ett par år, ett bygge som pågått i 22 år.

I regeringsförklaringen tog Stefan Löfven även upp att det är staten som ska ha ansvar för järnvägarnas underhåll. Det blir Anna Johansson som från regeringshåll får hantera den frågan.

Av Gösta Hultén


Läs mer