Avtalstvist vid Aditro-lager

oktober 2, 2014 ARBETSMARKNAD , ÅSIKT , LAGER , LOGISTIK

Vilket kollektivavtal som ska gälla lageranställda är en omtvistad fråga. Just ny pågår en tvist mellan Handels och Transport om vilket avtal som ska tillämpas på Aditro Logisitics lager i Borås. Frågan ska avgöras av LO. 

Representanter för Handels, Transport och LO besökte under seprtember lagret i Borås för att bedöma situationen. Aditro Logistics erbjuder  tredjepartslogistik och sköter lager och logistik åt andra företag. Terminalen på Viared utanför Borås sköter lager åt tolv företag. I de flesta fall handlar det om varor som skickas till butiker, bland annat resväskor, skor och sportartiklar, rapporterar facktidningen Handelsnytt.
I dag gäller Handels partihandelsavtal, och Handelsklubbens ordförande på arbetsplatsen, Erkki Liimatainen anser att det ska förbli så.
– Vi är ett lager som plockar och packar varor till butiker. Vi har inga transporter och inga lastbilar, säger Erkki Liimatainen till tidningen.

Företaget anser dock att Transportfackets avtal ska gälla, och Transport är av samma uppfattning. Handels och Transport har förhandlat lokalt och centralt om avtalsrätten, utan att kunna enas. Därför har tvisten nu gått till LO för avgörande.
Erkki Liimatainen hävdar att de 38 lagerarbetarna skulle förlora på att byta till Transports avtal.
– Vi har bland annat mycket bättre ob-tillägg med Handels avtal, säger han.
LOs ombudsman Hans Forsberg vill inte kommentera den pågående tvisten, men säger att målet är att handlägga den skyndsamt.


Läs mer