"Logistikpark i Petersvik avgörande för SCAs nya miljardinvestering"

september 1, 2015 Åsikt , Infrastruktur , Logistik , Produktion

Logistikparken i Petersvik bäddar för SCAs miljardinvestering i Östrand. Det hävdar SCA i SVT och hyllar den politiska viljan i Sundsvall.

Satsningen på en logistikpark i Sundsvall har varit avgörande för skogsjätten SCAs beslut att bygga ut Östrandsfabriken för nära 8 miljarder. Det säger Ulf Larsson, vd för SCA Forest Products.

Uttalandet innebär ett nytt inlägg i den infekterade debatten om Petersvik i Sundsvall, där striden om logistikparken står.

Lokal opinionsstorm

Samtidigt som Sundsvalls kommun och SCA gemensamt planerar att bygga en logistikpark vid Tunadalshamnen har en lokal opinion och en Facebookgrupp med 12 000 följare motsatt sig planerna. De säger nej till att det berörda området Petersvik med sina sekelskifteshus jämnas med marken.

SCA och en politisk majoritet i Sundsvalls kommun hävdar dock att logistikparken behövs för att stärka den lokala industrins konkurrenskraft. Motståndarna menar att kommunen och SCA kunde ha valt en annan och mindre känslig plats.

Enligt Ulf Larsson har planerna att bygga en logistikpark varit avgörande för SCAs när man i förra veckan fattade det formella beslutet att investera 7,8 miljarder i Östrandsfabriken. Han menar också att den är viktig för Ortvikens pappersbruk.

– Den framtida containerhamnen har varit väldigt avgörande. Den politiska viljan har varit väldigt viktig, säger han till SVT Västernorrland.

– Vi måste som konkurrensutsatt företag vara oerhört effektiva i distributionsdelen och att det är ett projekt som stöds av en bred politisk majoritet i kommunen, har varit viktigt.


Läs mer