“Lata konsumenter kommer ta kål på alla”

juni 21, 2018 Åsikt , E-handel , IT/Teknik , Lager , Logistik
“Lata konsumenter kommer ta kål på alla”

 

– Jag är inte så övertygad om att man ska ha så mycket fokus på de här last mile-lösningarna. Det är inte grejen på sikt, menar Fredrik Svedberg. Foto: Klara Eriksson.

Framtiden tillhör den som kan leverera toapappret till badrummet – gärna precis när det tagit slut, det menar Fredrik Svedberg, vd Logtrade, som under sitt föredrag för en storögd skara e-handlare om logistikens betydelse för deras bransch, även hann förutspå centrallagrets död. Liksom Amazons.

Ur Intelligent Logistik nummer 4 2018 – vill du läsa mer: prenumerera här!

Det gäller att hänga med när Fredrik Svedberg, vd TA-systemleverantören Logtrade, vars system används av drygt 3 000 kunder, sätter på sig ”influencer”-kostymen, eller kanske ska man kalla det underhållar-rocken, och drar alla trender han ser inom logistik och e-handel – till sin spets.

För den som vill agera framåt gäller det att beakta ett antal faktorer, menar han. Först och främst att dagens och framtidens konsumenter enkelt kan beskrivas som en sak: de är lata. Eller om man vill vara snällare: selektivt smarta.   De vill inte behöva ha framförhållning, inte gå till butiken, ­inte ens surfa in på e-handeln – utan de vill få det de behöver – helst innan de hunnit identifiera behovet.

– 70 procent av konsumtionen går till tjejer från 15 år och en bit efter första barnet. Det spelar ingen roll om du inte säljer skor eller mode – det är inte det som är grejen. Deras beteende har redan dödat detaljhandeln, sa Fredrik Svedberg och gav några exempel på den typ av tjänster han tror kommer växa, som Amazons Alexa – det röststyrningsprogram genom vilket man enkelt kan beställa hundmat eller toapapper och om man är medlem i Amazon Prime – få det levererat dit man är inom en timme.

– Det gäller att vara så snabb att kunden inte börjar efterfråga alternativ. Det här är möjligheten för de flesta, sa Fredrik Svedberg.

Feeda dit där kunden är

Det mesta av vad vi använder dagligen ”80 procent”: som toapapper, tänker vi inte på och vill vi inte behöva tänka på. Vi vill bara att de ska finnas där.

– Om man kan feeda det till folk innan det tar slut – då vinner man.

De kvinnor, vars konsumentbeteende alltså enligt Fredrik Sverdberg styr utvecklingen, är också dagens och framtidens lärare, hantverkare och tandläkare och de kommer vilja ha alla leveranser lika smidigt på jobbet som privat. Därför gäller det för företagen att vara lyhörda och hänga med i svängarna. Framtiden kräver flexibla leveranser dit kunden är, helt enkelt.

– I framtiden kommer vi inte vara på de platser vi är på idag, man kommer vara i ett flöde hela tiden, inte hemma eller på jobbet,  man är på hotell, gym, hunddagis, tåg allt är en del av en logsitikkedja i framtiden, spår han.

I Sverige är det många disruptiva transportförtag som fokuserat just på last mile, och ökar flexibilteten där. Men han tycker att övriga transportkedjan borde få sin del av uppmärksamheten.

– En kedja är aldrig bättre än sin svagaste länk, så om man inte får grejer från leverantörerna i Nederländerna, USA eller Europa så är det här inte värt någonting. Jag är inte så övertygad om att man ska ha så mycket fokus på de här last mile-lösningarna men vi är ju där och hänger så någonting finns det, men det är inte grejen på sikt.

Vill fasa ut lager

Grejen på sikt, och vad Logtrade strävar efter enligt Svedberg, det är att göra lagerladorna i Sveriges alla logistiklägen onödiga. I en perfekt värld finns ingen orsak att lagra produkter på vägen mellan producent och konsument – de kommer produceras i rätt takt och kunna levereras direkt till konsument genom ett nät av självkörande bilar som far omkring.

– Det man ska göra är att hitta ett sätt så att det alltid finns en billybokhylla någonstans, det finns alltid en karta alvedon, allt åker omkring.

– Visionen är: inga lagerlådor, allt i ett flöde, då behöver man inte välja leveranstid utan ta reda på var folk är och vad de behöver innan de vet de själva och så levererar du det.

Det här är också orsaken till varför Svedberg spår även Amazons död.

– Det här är orsaken till varför inte heller Amazon kommer att överleva – men först hinner de slå ihjäl oss, förstås.

Av Klara Eriksson

 Ur Intelligent Logistik nummer 4 2018 – vill du läsa mer: prenumerera här!


Läs mer