"Inga alternativ till trängselskatt och Västlänk"

oktober 22, 2014 Åsikt , Ekonomi , Infrastruktur , Transport
"Inga alternativ till trängselskatt och Västlänk"

Johnny Magnusson, M, som tar över styret av Västgöta-regionen är en varm förespråkare av Västlänken. Och trots göteborgarnas nej är han övertygad om att trängselskatten blir kvar. “Göteborgare är emot allt” säger han i en uppmärksammad intervju med GP. 

Johnny Magnusson Foto: Pressbild

Efter åtta år som oppositionsledare tar Johnny Magnusson rollen som ordförande i regionstyrelsen. Tillsammans med övriga allianspartier bildar Moderaterna ett ”grönblått samarbete” med MP. I en intervju i Göteborgs-Posten berättar Johnny Magnusson om sin syn på bland annat Västlänken och trängselskatten. 

– Västlänken är nyckeln för regionens satsning på utbyggd kollektivtrafik. Det går helt enkelt inte att få in fler tåg till Göteborgs centralstation, säger Johnny Magnusson, som inte alls tror på något alternativt förslag, till Göteborgs-Posten.
Han avfärdar även Vägvalets idé att lyfta ut Västlänken ur det Västsvenska paketet. Orealistiskt och helt uteslutet för regionen att ens diskutera, menar han och varnar samtidigt Göteborgs kommun för att bryta den träffade uppgörelsen.
– Om Göteborg stiger ur överenskommelsen kommer direkt en räkning på 820 miljoner kronor från regionen. Bussfilerna in till stan, som kom till i samband med införandet av trängselskatten, byggdes för pengar som regionen skjutit till.
Johnny Magnusson har från början varit kritisk till folkomröstningen, som han tycker genomfördes i ett alldeles för sent skede. I dag bedömer han det som osannolikt att politikerna kommer att följa resultatet och ta bort trängselskatten.
Enligt Johnny Magnusson, som i början av 1990-talet själv var ordförande i kommunstyrelsen i Göteborg, finns inga andra sätt att lösa finansieringen än att höja kommunalskatten. Och det tror han varken väljarna eller kollegorna vid Gustav Adolfs torg är intresserade av.
Hans förklaring till att det blev ett så tydligt nej i folkomröstningen är att många människor uppfattade det som att politikerna lurats och därför ville markera sitt missnöje.

“Skrämselpropaganda”
– Jag ser det som att gräsrötterna tog chansen att knäppa pamparna på näsan.
– Göteborgare är emot allting, de överklagar och bråkar om alla förändringar. Ibland är det ungdomar, som när det gäller landshövdingehusen i Gårda, men oftast är det äldre herrar som har för lite att göra, säger Johnny Magnusson.
Han påpekar att det måste synas och märkas när man gör stora infrastrukturprojekt, men menar att det också spridits en hel del skrämselpropaganda. Effekterna på Liseberg under bygget av Västlänken är ett exempel.
– I Lisebergs styrelse fattade vi för flera år sedan beslut att vänta med rivning av huvudrestaurangen. Byggnaden är från 1923 och helt kass ur energi- och miljöperspektiv, så egentligen borde den rivas bums. Men vi visste att vi kunde få staten att betala en del om vi väntade till bygget av Västlänken.

Länk till artikeln och läsarnas upprörda reaktioner på gp.se:

Nye regionbasen: “Trängselskatten kvarstår” 


Läs mer