“Greater Copenhagen” världens första storstadsregion med gränskontroll

januari 5, 2016 Arbetsmarknad , Åsikt , Ekonomi , Transport

“Bilden av Öresundsregionen som en gränslös arbetsmarknads- och näringslivsregion är i det internationella perspektivet redan skadad”, skriver kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), i Sydsvenskan efter första dagens id-kontroller av resenärer från Danmark.

Nu kräver hon att regeringen tar fram en nationell strategi för Öresundsregionen, för att utöka samarbete, riva kvarvarande gränshinder och se till att fler jobb skapas i regionen.

Dessutom efterlyser Stjernfeldt Jammeh en dansksvensk infrastrukturkommission – likt den tysk-danska som funnits för Fehmarn Bält-förbindelsen – och som gör prognoser förframtida beslut och investeringar.

Med anledning av Malmös snabba befolkningstillväxt kräver kommunalrådet också att regeringen ser till att mottagande och investeringar “betalas solidariskt” framöver. Gränskontrollerna kommer särskilt olägligt med tanke på den marknadsföringskampanj för hela Örsundsregionen under begreppet “Greater Copenhagen” som just startats. Det blir därmed världens första storstadsregion med interna gränskontroller.


Läs mer