Intelligenta svenska truckar går bra i Asien

december 29, 2015 IT/Teknik , Lager , Produktion
Intelligenta svenska truckar går bra i Asien
Atabs AGV-truckar används bland annat i pappersindustrin. Foto Atab.

Atabs AGV-truckar används bland annat i pappersindustrin. Foto Atab.

Svenska förarlösa truckar tar marknadsandelar i Asien. Det är företaget Atab i Partille som står för tillverkningen och i år har det gått extra bra. Bolagets intelligenta AGV-truck  går mot ett internationellt genombrott, skriver GP.

En säkerhetsscanner på truckens framsida som triggar bromsarna i fall ett föremål eller en människa står för nära eller nuddar några av de tryckkänsliga sensorerna på gafflar och sidor.Navigationssystemet fungerar med hjälp av reflektorer placerade i lokalen som trucken läser av med hjälp av laser. Reflektorerna sätts upp i kundens lokal och markeras på en karta som programmeras in i trucken.

Enligt vd Tony Magnusson har en AGV-truck normalt kontakt med sex reflektorer vid lastning eller lossning av lasten för att precisionen ska vara tillräckligt hög. Vid transporter krävs endast tre stycken. Till skillnad från reflektorernas fasta koordinater så är koordinatorerna för den heta exportmarknaden ständigt föränderliga.

 

Dubblar omsättningen

Nu har Kina bidragit till årets stora expansion för Atab. Från en omsättning på 35 miljoner 2014 går man 2015 mot en omsättning på det dubbla – drygt 60 miljoner. Företaget Jing Yuan har valt att köpa in sig med 15 procent i det svenska företaget, samtidigt som Atab har blivit delägare i en kinesisk monteringsfabrik. Utöver Kina levereras intelligenta truckar även till Malaysia, Thailand och flera länder i Europa. På kundlistan finns företag som Jaguar, LG, Sandvik och Volvo.

Nu håller ett system på att skeppas till en bank i Malaysia. Med hjälp av specialbyggda truckar försedda med säkerhetsburar ska truckarna förflytta kontanter samtidigt som alla lådor automatiskt scannas för spårbarhet. Systemet kommer också alltid ihåg var den lagt lådan. Det gör inte alltid truckföraren.


Läs mer