Full pott för Blekinge

Vid en pressträff i Olofström den 3 juni berättade infrastrukturminister Tomas Eneroth att regeringen beslutat att bygga Sydostlänken med byggstart 2024, något som Socialdemokraterna i Blekinge ser mycket positivt på. 

Blekinge får ett komplett tågsystem och infrastrukturminister Tomas Eneroth, S, får applåder vid den ovanliga presskonferensen där Olofströms kommunalråd Sara Rudolfsson, S, kommunalrådet Eva Ballovare, S i Älmhult, och Per-Ola Mattsson, S i Karlshamn, var på plats, skriver Sydöstran.

Socialdemokraterna lovade i valrörelsen 2014 att Sydostlänken skulle byggas. På söndagen kom det skarpa regeringsbeskedet att den ska byggas. Och det beslutet ligger fast oavsett vilken regering som tillträder efter valet i september.

Den rödgröna regeringen avsätter 1,6 miljarder i den nationella planen för infrastruktur 2018-2019. Trafikverket kan börja jobba på projektet nu. Verket har fram till nu varit måttligt intresserat av infrastrukturen i Blekinge.

Sverige har under många år underinvesterat i järnvägsunderhåll och bygget av ny järnväg. 

Regeringens satsning på Sydostlänken betyder att Älmhult och Ikea samt Volvo och Olofström snart kan skicka gods på räls ända till Karlshamns hamn. Sedan tillkommer också persontrafik.

– Förutsättningarna ökar för mer jobb på Volvo, sa platschefen Mikael Vessin på en direkt fråga från Sydöstran.

Infrastrukturministerns positiva besked är också ett exempel på att sittande regering investerar för framtiden. Det finns ytterligare 100 miljarder i nationella planen för infrastruktur. S-ledda regeringen investerar i stället för att göra stora ofinansierade skattesänkningar.

Blekinges politiker har över parti- och blockgränser varit förenade för att få motorvägsstandard på E22 och elektrifiering av järnvägarna i länet.

Blekinge är idag också Sveriges mest exportinriktade län.

– Dagens besked från den socialdemokratiskt ledda regeringen är mycket positivt för Blekinge. Staten investerar drygt 3,5 miljarder i länets infrastruktur, det är en historisk satsning i Blekinge, kommenterar Christina Mattisson (S), regionstyrelsens ordförande i Blekinge.
– Detta är helt enkelt full pott för oss.

 


Läs mer