Få vill tala om transportkrisen

maj 28, 2013 Arbetsmarknad , Åsikt , Transport

I morgon öppnas Logistik & Transport 2013 – Men få vill tala om transportbranschens kris.

Samtidigt som t o m SVTs Uppdrag Granskning insett att den svenska transportnäringen är i djup kris öppnas årets Logistik & Transport på Svenska Mässan i Göteborg. Krisen som främst orsakats av den kostnadspress som internationella åkare skapat uppmärksammas också på ett extrainsatt seminarium under Logistik & Transportmässans första dag.

Seminariet arrangeras den onsdagen den 29 maj kl 17.00-18.15. “Är transportbranschen på väg att flaggas ut” precis som sjöfarten är den tillspetsade rubriken. Kan svenska åkerier inte längre konkurrera med speditörer och åkare från andra länder som ofta dumpar priserna och tvingar chaufförerna i social misär? Har politikerna förstått konsekvenserna av en gemensam europeisk transportmarknad? Vad kan svenska logistikföretag, varuägare och transportköpare göra för att motverka en utarming av branschen?

– Det är ett komplext problem som vi ska försöka belysa säger Pär Sandström – ansvarig för innehållet på konferensen. Han erkänner att det inte varit lätt att få talare att ställa upp. Det är ett känsligt ämne som vi vill behandla sakligt, seriöst och utan leta syndabockar.

– Vi gör oss själva en otjänst om vi inte öppet diskuterar problemet och försöker hitta lösningar, säger Pär Sandström. Han har ett mångårigt förflutet som transportköpare (Stadium, Unilever) och som en av medlemmarna i regeringens Logistikforum.

Utställning och seminarier genomförs på två dagar. Bland hundratalet utställare märks både transportföretag, konsulter, utbildare, hamnar och kommuner som vill locka till sig locka till sig logistiketableringar.

Intelligent Logistik bevakar mässan som mediepartner och finns i monter C01:49
 


Läs mer