ÅSIKT: Därför går handelns digitalisering så långsamt

november 22, 2017 Åsikt , E-handel , IT/Teknik

I diskussioner kring handelns digitalisering dyker frågan om butikens framtida roll nästan alltid upp. En del talar om att allt på sikt blir e-handel. Andra kraxar om att den fysiska butikens tid är förbi. Jens Hultman tror precis tvärtom.

“Jag är övertygad om att den fysiska handeln kommer att stå för en övervägande del av handeln i stort i många år framöver.” skriver han i en kommentar på Centrum för handelsforsknings hemsida. 

Däremot är det är dags för handeln att sluta tänka på sig själv som en verksamhet i separata kanaler.

“Kunden slutade bry sig om den där gränsdragninen för länge sedan och rör sig helt obehindrat mellan olika kanaler, och snart det är nog dags för handeln också att sluta tänka på sig själv som en verksamhet i separata kanaler.”

Men det finns en hel del mostånd att övervinna för att en utvecklingen ska kunna ske, menar han.

“Vi ska ha klart för oss att den traditionella handeln inte är odelat positiv inför skiftet som drivs på i spåren av digitaliseringen. Det är så klart en påfrestning stora butikskedjor med lång erfarenhet av att driva butiker att behöva överge och tänka nytt kring den yta där man så länge varit herre på täppan i – d.v.s. den fysiska butiken.”

Logistiken är en nyckel till om integrationen mellan fysisk handel och digitalisering ska kunna ske.

“Utan en fungerande logistik så blir e-handeln bara en besvikelse för kunden – och den svenska e-handeln har lång väg kvar att gå för att kunna nå upp till den precision och flexibilitet som kunderna har i exempelvis Storbritannien.”

Jens Hultman är docent i företagsekonomi vid Ekonomihögskolan i Lund och koordinator för Centrum för handelsforskning vid Lunds universitet.

 


Läs mer