Barkarby Science – nytt samarbete i Järfälla

november 22, 2017 Arbetsmarknad , Fastigheter , Forskning , Logistik
Barkarby Science – nytt samarbete i Järfälla

Barkarby Science ska bli en utvecklingsarena för akademi och näringsliv. Foto: NCC.

Barkarby Science är namnet på en ny utvecklingsarena i Järfälla för forskning, innovation och utbildning inom samhällsbyggnad och hållbar stadsbyggnad och startas av bland annat NCC och Järfälla kommun. 

– NCC ser stora möjligheter med Barkarby Science. Här kommer vi att kunna driva forsknings- och utvecklingsarbete i verkliga projekt och i samverkan med aktörer från andra branscher. Detta ligger helt i linje med hur NCC vill driva sitt utvecklings- och hållbarhetsarbete och om att skapa inkluderande städer, kommenterar Jan Byfors, Chief Technical Officer (CTO) på NCC.

Aktörerna ska kunna verka för och understödja högre utbildning och forskning samt skapa förutsättning för arbetstillfällen och projekt där ny teknik och nya metoder för långsiktig hållbar stadsutveckling kommer att användas. Med från starten är förutom NCC, Atrium Ljungberg, E.ON Värme Sverige, Järfällahus, Scania och Skanska, Södertörns högskola, och det förs långt gångna samtal om samarbete med KTH. Järfälla är en kommun i stark expansion som utvecklas till en knutpunkt med bostäder, arbetsplatser, handel, kultur och samhällsservice.

–Det här är ett unikt samarbete mellan näringsliv, akademi och kommun. Det är också otroligt glädjande att Södertörns högskola har valt att samarbeta med Barkarby Science när vi nu tillsammans med några av branschens största aktörer utvecklar – och ger möjlighet att tillämpa – framtidens lösningar inom stadsbyggnad, mobilitet och smarta energilösningar, kommenterar kommunstyrelsens ordförande i Järfälla, Claes Thunblad (S).

Ärendet om bildande av Barkarby Science beslutas på kommunstyrelsen i Järfälla den 4 december och därefter i kommunfullmäktige den 18 december.


Läs mer