8 års trafikkaos med Nya Slussen oroar företagarna

september 10, 2014 Åsikt , Infrastruktur , Transport

Nu varnar ordföranden för Företagarna i Nacka Johan Rådmark för att bygget av Nya Slussen kommer att skrämma bort och fördyra för mindre företag i Nacka och Värmdö. “Vi är jäkligt oroade” säger han till Nacka-Värmdöposten.

Han är orolig för att mindre företag, som dominerar Nackas näringsliv tvekar att stanna kvar eller etablera sig i kommunen.
– Det finns en stor oro bland företagarna, katalysatorn för den har varit den nya Slussen, säger Johan Rådmark till tidningen.
Han saknar en konsekvensanalys för hur nya Slussen nya Skurubron och andra stora byggen påverkar trafiken.
– Det blir mellan 8 och tio år av begränsad framkomlighet i trafiken. En snickare i Värdö får fundera om han har råd att sitta i bilköer.
Flera storföretag som Ericsson, Telia och Apoteket har på senare år också flyttat från Nacka.

Halverad trafikkapacitet
Under den minst åtta år långa byggtiden, stängs Skeppsbron och Katarinavägen i centrala Stockholm av. Bara ett körfält hålls öppet för bilar, varuleveranser, godstrafik och utryckningsfordon i Stadsgårdsleden.
Många byggtransporter med lastbil begränsar dessutom kapaciteten ytterligare. Trafikkapaciteten minskas till hälften, från 3000 fordon idag till 1500 per maxtimme eller trafiken stängs av helt utom för
bussar. Särskilt trångt blir det för bilister. Båttrafik stängs av helt.
Det är första gången en stor central trafikplats i Sverige i princip proppas igen under minst åtta år. Biltrafiken kommer då att söka sig andra vägar över eller omkring Södermalm

Ingen lösning för bussarna
Arbetet med Nya Slussen är i full gång t o m under grundvattennivå, trots att miljöprövning och överklaganden inte är behandlade. Och trots att bussterminalen, som måste flyttas från Stadsgården till ny terminal, inte har en godkänd detaljplan och ingen annan lösning presenterats för hur Nacka- och Värmdöpendlare ska komma fram.
Alliansen i Stockholm vill driva igenom en ombyggnad. Allt tyder på att rivningen fortsätter även vid ett regeringsskifte.

Av Lena Sonne


Läs mer