Volvo blev årets klimatkomet

september 10, 2014 Inköp , Logistik , Miljö/CSR , Produktion , Transport
Volvo blev årets klimatkomet

Pristagarna Erik Andersson, Volvokoncernen och Johan Öhlin, Volvo Cars flankerar Green Cargos vd Jan Kilström. Foto: Peter Lydén

Volvokoncernen och Volvo Cars fick gemensamt ta emot Green Cargos miljöpris Årets Klimatkomet för sin gränsöverskridande logistikkedja med tåg som bas. 

Igår delade Green Cargo ut den sjunde upplagan av Årets Klimatkomet ut vid seminariet Hållbar logistik i Stockholm.

Priset ges till ett företag som, utifrån sina förutsättningar, gjort stora förbättringar av sin logistiks klimatpåverkan. För första gången går priset till två aktörer, eftersom de tillsammans utvecklat en hållbar transportlösning. Ja, med järnväg som bas förstås.

– Volvokoncernen och Volvo Cars är med sin gemensamma logistikkedja genom fem länder en föregångare för gränsöverskridande transportlösningar. Med stora krav på punktlighet, säkerhet och hållbarhet för sina transporter från Umeå i norr till Gent i söder bidrar de till att utveckla och främja klimatanpassade logistiklösningar i Europa, säger Jan Kilström, vd Green Cargo i ett pressmeddelande.

Logistikkedja genom fem länder

I Älmhult samlastas Volvokoncernens transporter från Umeå med Volvo Cars transporter från Olofström. Godset går sedan genom Danmark, Tyskland och Holland innan det lossas i Belgien vid företagens respektive fabriker i Gent för tillverkning av personbilar och lastbilar.

– Tågtransporter är en viktig del i vår strävan mot hållbara logistiklösningar. Utmärkelsen Årets Klimatkomet är ett kvitto på att det kontinuerliga förbättringsarbete vi bedriver tillsammans med våra logistikpartners ger resultat, kommenterar Erik Andersson, Vice President, Logistics Purchasing, Volvokoncernen.

Årets Klimatkomet delades ut för sjunde året i rad. Tidigare års utmärkelser har gått till Stena Recycling, Söderenergi, Dagab, åkeriföretaget LKW Walter, Coop och vinimportören Fondberg.

Motivering:
Green Cargos miljöpris Årets Klimatkomet ska premiera en genomförd logistikförändring som minskar belastningen på klimatet och miljön. Utmärkelsen tilldelas två aktörer, Volvokoncernen och Volvo Cars, för deras arbete med att i partnerskap utveckla långsiktiga och hållbara transportlösningar med järnväg som bas. Detta har resulterat i ett innovativt och avancerat internationellt tågsystem med hög fyllnadsgrad och stabil funktion där högt ställda krav på korta ledtider och hög precision kunnat kombineras.


Läs mer