"Håll kontakten med gamla chefer"

april 22, 2013 Uncategorized
"Håll kontakten med gamla chefer"

“Visa upp dig där du är och håll kontakten med gamla kollegor och chefer”. Mentor Bo Lindgren vet vilken kompetens arbetsmarknaden eftersöker och har många kloka tips att ge dem som är mitt i karriären. 

 

Bo Lindgren har en lång SCM-karriär bakom sig. Erfarenheterna delar han nu med sig av som mentor och coach för yrkesverksamma.

Foto: Hilda Hultén.

 

Många av de tips och råd som finns att tillgå på jobbsajter och forum gäller hur man får sitt första jobb. Men för dem som befinner sig mitt i ekorrhjulet är det inte alltid lika lätt. Att söka jobb utan att arbetsgivaren får reda på det är en delikat fråga, liksom hur man får tid att söka jobb när man redan har ett. Att utvecklas på den egna arbetsplatsen är en annan nöt att knäcka.

För den som vill vidare i karriären eller bara få stöd och råd om hur man får arbetslivet att fungera med sitt övriga liv finns alternativa sätt än att prata med familj och vänner. Ett sätt är att anlita en coach eller en mentor.

Bo Lindgren har en lång karriär bakom sig inom Supply Chain Management (inköp, produktion, logistik, It och planering), bland annat har han varit COO på Duni och logistikchef inom SCA. Vid sidan av sitt jobb som ordförande i SCM-konsultföretaget Quadra consulting, agerar han sedan länge mentor och coach för yrkesverksamma ekonomer, inköpare, logistiker, produktchefer, IT konsulter och andra professionella inom SCM.

Vad är skillnaden på mentor och coach?
– En mentor delar med sig av sina yrkeskunskaper och personliga erfarenheter till adepten. En coach för adepten framåt med hjälp av utmanande frågor och adeptens egna kunskaper, insikter och målsättningar. Tystnadsplikt är en etisk regel för båda rollerna. Jag jobbar nu som både mentor och coach. I arbetet att hjälpa min adept så krävs båda rollerna.

Vad kan en mentor hjälpa till med?
– I min roll som Mentor diskuteras konkreta fackkunskaps frågor och alternativa sätt att tackla dem. Oftare vill adepter diskutera hur man hanterar sina kollegor och chefer. I den icke professionella sfären vill man diskutera balansen mellan familj och arbete. Det är det vanligaste ämnet i den icke fackliga delen av mentorarbetet.

Hur gör man sig tillgänglig för arbetsmarknaden när man redan har ett jobb, utan att arbetsgivaren får reda på det?
– Det vanligaste sättet är att använda sig av sitt ”närmaste nätverk”.

Vilka är dina bästa tips till erfarna logistiker och inköpare som vill komma vidare i karriären?
– Gör det väl synligt vilket bra arbete du gör där du nu är. Visa upp dig genom att delta i föreningar och mindre specialist nätverk. Ofta kan en fördjupning i en ämnesdel väcka intresse och om möjlighet ges, framträd i seminarier.

Vilka egenskaper/erfarenheter är mest eftersökta hos logistiker bland arbetsgivare?
– Logistiker med social kompetens och erfarenhet av förändringsarbete, collaboration planning, lean-konceptet är mest eftersökt. Samt ett stort intresse i utveckling av IT i och mellan företag.

Hur säger man upp sig utan att bränna sina skepp inför framtida arbete?
– Lämpligen förbereder man sin nuvarande chef genom att tala om att man önskar nya utmaningar och verkligen diskuterar det seriöst. Då kommer det inte som en överraskning om du säger upp dig och ditt nuvarande företag har då haft chansen. Fortsätt att hålla kontakten med gamla kollegor och chefer.

Av Hilda Hultén
 

Ställ en fråga till Bo!

Har du funderingar kring din egen karriär? Ställ en egen fråga till Bo Lindgren i kommentarsfältet nedan. Om du vill vara helt anonym kan du maila Bo istället: Maila Bo


Läs mer