BSH flyttar lagret till Nykvarn

BSH flyttar lagret till Nykvarn
En avgörande faktor var möjligheten till tåganslutning, säger Andreas Westlund, logistikchef BSH.

En avgörande faktor var möjligheten till tåganslutning, säger Andreas Westlund, logistikchef BSH.

Vitvarujätten BSH Home Appliances flyttar sitt nordiska centrallager från Eskilstuna till Nykvarn. De fyller därmed en stor del av den nya TPL-anläggningen hos Aditro, som nu planerar ytterligare en anläggning i Nykvarn.

– En viktig faktor var möjligheten att järnvägsansluta lagret, säger Andreas  Westlund, Logistikchef BSH Northern Europe.

BSH tar upp emot 50 procent av de inkommande volymerna via tåg, med ett upplägg där tågvagnar packas direkt i fabrikerna runtom i Europa och körs i dedikerade tågset, direkt in i lagret.

– Det sparar pengar och miljön, men innebär också färre omlastningar och mindre hantering.

– Även containervolymerna kommer att tas på tåg från Göteborg till kombiterminalen vid Södertälje hamn.

Lämnar Eskilstuna

I och med flytten lämnar BSH ett 15 år långt samarbete med tredjepartslogistikern Skanlog i Eskilstuna. Lagret försörjer marknaden i Sverige, Finland, Norge och Baltikum.

BSH Home Appliances är den största tillverkaren av hushållsapparater i Europa, med varumärken som Bosch, Siemens och Gaggenau.

– Under upphandlingen av vår logistikverksamhet har vi gjort omfattande analyser av geografiska lägen. I den analysen faller Nykvarn väl ut i jämförelse med andra orter för de volymer vi omsätter i vår kundstruktur, säger Andreas Westlund.

Genom kontraktet fyller Aditro Logistics en stor del av sitt 40 000 kvm stora lager i Nykvarn, som just nu är under uppförande av fastighetsbolaget NREP. Flytten beräknas ske under 2017 och uppdraget kommer sysselsätta cirka 40 personer.

 

Vill bygga ytterligare anläggning

– Nykvarn var en djärv satsning som har fallit oerhört väl ut. Kunderna står i princip i kö, och lagret är fullt innan det ens är färdigbyggt, säger Matthias Kettelhoit, vd Aditro.

I och med det stora intresset påbörjar Aditro nu projektering av ytterligare en site i området, avslöjar Kettelhoit.

– Vi projekterar för en lika stor anläggning till, med trolig byggstart under 2017.

– Det är kul att satsningen på järnvägsanslutning gav utdelning. För mig personligen är det alltid stimulerande att arbeta med tyska bolag, säger Matthias Kettelhoit, som har sitt ursprung i Tyskland.

Av Hilda Hultén

Läs en längre intervju med Andreas Westlund i Intelligent Logistik nummer 1 2016, som kommer som temabilaga i Dagens industri den 12/2.


Läs mer