SSAB och Stora Enso kräver stopp för banarbeten i sommar

juni 10, 2023 Transport

Flera svenska storföretag kräver att Trafikverket stoppar banarbeten i sommar så att godstågstrafiken inte störs. Det rapporterar Sveriges Radio.

Volvo Cars, Stora Enso, SSAB och Green Cargo har vänt sig till regeringen med ett brev där de skriver  att den ekonomiska skadan för basindustrin blir stor när godståg stoppas med kort varsel.

– De har inte den framförhållning som gör att vi kan planera om och anpassa oss, säger Per Amund Ruth, chef för produktionsplanering och logistik på SSAB, till SR.

I brevet som är ställt till näringsminister Ebba Busch (KD) samt infrastrukturminister Andreas Carlsson (KD) beskriver industrijättarna sin oro och önskar ett “skyndsamt möte” med regeringen.

De är i synnerhet kritiska till det planeringssystem som Trafikverket införde i december förra året. Problemen med det har varit många och både passagerar- och godståg påverkats negativt, menar de.

– Det fungerar inte som det är tänkt. Vi får ingen framförhållning. När tågoperatörerna som vi arbetar med inte får besked om avgångar skapar det problem både för oss och för dem. Det gör att vi inte kan planera vår verksamhet, säger Per Amund Ruth, chef för produktionsplanering och logistik SSAB Sverige, till Borlänge Tidning.
Enligt Ruth går stora belopp upp i rök om tågtrafiken står stilla en dag.

– Vi inser att underhållsarbete till en viss grad måste göras men med den extraordinära situationen med planeringssystemet vill vi ha en diskussion kring hur vi kan lösa det här på ett bättre sätt  tillsammans, säger han till Borlänge Tidning.