MobilityXlab tar in elva företag för att skapa framtidens mobilitet

december 7, 2018 Transport

Elva tillväxtbolag företag inom artificiell intelligens har valts ut för att ingå i MobilityXlabs vårperiod. Syftet är att tillsammans skapa framtidens mobilitet genom ett internationellt samarbete.

Innovationslabbet  Mobility-Xlab på Lindholmen i Göteborg grundades 2017 av Volvo cars, lastbilskoncernen Volvo, Ericsson, bilsäkerhetsföretaget Autoliv samt först- och sistnämndas samarbete för självkörande bilar: nystartade Zenuity.Syftet med labbet är att möjliggöra gemensam utveckling av ny transportteknologi.

Fokus för MobilityXlabs vårperiod 2019 ligger på tillväxtbolag som utvecklar lösningar inom mobilitet och connectivity med hjälp av AI-plattformar. Lösningarna kan exempelvis bidra till förarstöd, smarta infrastrukturer, självkörande fordon, trafikplanering, nya affärsmodeller för mobilitet och mobilitetslösningar för delningsekonomin.

– När vi hade valt ut vilka företag som skulle bjudas in insåg vi att nästa vår kan bli en fantastisk period för oss på MobilityXlab och för framtidens innovationer inom mobilitet. Det är faktiskt tre av våra tillväxtföretag som har bjudits in genom vårt engagemang i Nordic Future Mobility Week, ett event som Vinnova var värd för på Stanford University förra veckan, säger Katarina Brud, programansvarig för MobilityXlab på Lindholmen Science Park, som arbetar nära partnerföretagen, i ett pressmeddelande.

– När man summerar det första året, med många projekt mellan startups och bolag och många högintressanta partnerprojekt, ser vi tydligt att de som samarbetar är vinnare, säger Didier Schreiber, Senior Vice President för innovation på CEVT och styrelseordförande för MobilityXlab.

Några av bolagen kommer att flytta in till MobilityXlabs kontor på Lindholmen Science Park i Göteborg redan i början av januari.

– Vi har redan sett ett stort intresse från kunder inom fordonsbranschen och det är verkligen ett spännande tillfälle för oss att fysiskt flytta närmare dessa kunder genom MobilityXlab, säger David Berglund och Karl Meinke, grundarna av Ainomaly, ett av de bolag som valts ut.

Företag som har valts ut

Foretellix: Hanterar de stora utmaningarna med ”GigaScale”, att kontrollera automatiserade fordon som består av allt från miljoner till miljarder olika scenarion. GigaScale uppnås genom att kombinera beprövad automation, intelligens och återanvändning.

Sensible 4: Tillverkar system till autonoma fordon för åretruntbruk, även för hårt nordiskt vinterklimat och extrema väderförhållanden.

Project Cosimo: Tillhandahåller AI-automation som en tjänst för företagsadministration. Maskininlärning används för att automatisera repetitiva uppgifter inom logistik, leverantörskedja, finansiering och redovisning.

Ainomaly: Gör mjukvara säkrare med hjälp av AI. Algoritmerna i Ainomalys lösning förkortar tiden till marknaden för buggfri kod. För självkörande fordon innebär det säkrare lösningar i trafiken till en lägre kostnad.

Viscando: Hjälper trafikmyndigheter att fatta bättre beslut baserade på objektiva fakta. Viscando erbjuder automatiska system för detaljerad kunskap och hantering av trafik i smarta städer, och deras produkter och tjänster bidrar till säkrare trafik och mer hållbara städer.

Imagimob: Leder utvecklingen inom artificiell intelligens, Edge AI, vilket innebär att uppgifter och databehandling görs lokalt på små enheter.

V2X Network: Ger alla tillgång till bildata. Den första plattformen som tillhandahåller decentraliserad åtkomst till data som alstras av smarta bilar för utveckling av en eftermarknadsapplikation och en automatisk mekanism som ger incitament att bidra med data.

Univrses: Levererar teknologier och professionella tjänster till globala kunder i behov av computer vision och artificiell intelligens, främst inom autonom körning och autonoma robotar.

Från Silicon Valley bjuds följande företag in

Algolux: Algolux möjliggör autonomt seende som ger kameror kapacitet att se tydligare och uppfatta det som inte kan fångas upp av dagens bild- och synsystem. Algolux’ AI-teknologi kan hantera det verksamhetskritiska kravet på säker och stabil uppfattningsförmåga för självkörande fordon och aktiva säkerhetssystem (ADAS).

 

Cognomotiv: Tillhandahåller AI-tjänster i realtid integrerade i fordon och som distribueras via en plattform med öppen källkod (automotive-grade) till bil- och transportindustrierna för att kontrollera säkerhet, trygghet och korrekt funktion hos uppkopplade, halvautonoma och autonoma fordon under hela deras driftstid.

 

ZaiNar: Möjliggör världens bästa tidssynkronisering mellan nätverk vilket ger platsspårning med under en meters noggrannhet av RF-enheter såsom telefoner, bilar, mopeder, drönare och IoT i 3D utan behov av att komplettera utrustningen.