Klart för trafikstart på Malmbanan

februari 19, 2024 Transport

Cirka två månader av återställningsarbete under extrema väderförhållanden är snart till ända. På tisdag 20 februari klockan 07:00 skall godstrafiken återupptas på Malmbanan efter urspårningen i Vassijaure.

– Det känns enormt skönt att vi äntligen börjar närma oss mållinjen i detta jätteprojekt. Alla inblandade som jobbat med återställningen har gjort en heroisk insats och slitit i både kyla, snö och stormvindar, säger Simon Sunna, sektionschef järnväg, Trafikverket.

Under de senaste dagarna har ett antal testkörningar av sträckan genomförts. Ett lok med malmvagnar har i olika hastigheter och mer eller mindre lastat kört för att se hur järnvägsanläggningen håller.

– I samband med dessa testkörningar har det  gjorts kontroller och mätningar av hur järnvägen klarar belastningen. De testerna visar att vi nu kan släppa på godstrafiken på urspårningssträckan, men med restriktioner så som hastighetsnedsättningar för att kunna trafikera under så säkra förhållanden som möjligt, säger Simon Sunna, sektionschef järnväg, Trafikverket.

Ingen persontrafik på sträckan

Det beslut som Trafikverket fattat gällande trafikstart gäller bara godstrafiken. Ingen persontrafik kommer att bedrivas på sträckan innan vi bedömer att vi har ett slutjusterat spår. Fortlöpande kontroller och åtgärder kommer att ske löpande under olika temperatur- och väderförhållanden under trafikering. Kontroller och åtgärder kommer att prioriteras under den tid vi inte har ett slutjusterat spår.

– Vi har inte möjligheten med den snö och is som finns på platsen att inspektera varje detalj av spåret som vi skulle ha gjort i normalfallet vid en ibruktagandebesiktning av järnvägen. En sådan omfattning av besiktning skulle innebära en trafiköppning först i juni. Det är inte ett alternativ för våra operatörer eller för oss. Säkerheten kommer alltid först. När det gäller persontrafiken är den känsligast för störningar, därför kan vi inte tillåta persontrafik ännu. Vi vill inte tvingas till evakueringar där det kan vara långt till närmaste väg, säger Simon Sunna, sektionschef järnväg, Trafikverket, i ett pressmeddelande.

 Fotnot: Persontrafiken är dock fortsatt avstängd på obestämd tid.