En pråmfeeder mellan Norvik och Mälarhamnarna? Pråmar som kör bort massor från Stockholms tunnelbanebygge? Pråmtrafik kan vara en lösning på trängsel- och utsläppsproblem i Stockholm och Mälardalen. Det anser åtminstone Sveriges enda specialiserade pråmaktör – Avatar Logistics.
Ur Intelligent Logistik nummer 3 2019 – vill du läsa mer: prenumerera här!
Och Stockholm stads nya godsstrategi öppnar för en ökad trafik på vattnet – en inventering av kajlägen för pråmar är på gång.
– Vi ser Stockholms vattenvägar som en outnyttjad resurs, vi jobbar ganska mycket med den här frågan just nu, sa Amanda Baumgartner, godsstrateg på Stockholm stads trafikkontor, på Avatar Logistics frukostseminarium om pråmtrafik i slutet av mars.
I Stockholm stads nya godstrafikplan, som antog av kommunfullmäktige i höstas, finns vattenvägarna med, och ett första steg har redan tagits – Stockholms stads kajlägen ska inventeras – men även Mälaren och Saltsjöns – i samarbete med andra aktörer.
– Vi försöker identifiera de barriärer som staden sitter på, vad kan vi göra för att fler ska kunna använda vattenvägen – kartlägga omlastningspunkter, broar, djup, kajer och bärighet, ägare och såklart hur anslutningen till vägnätet ser ut, säger Amanda Baumgartner.
Sprängmassor bort med pråm
Konsultföretaget Ecoloop utreder på uppdrag av FuT, Förvaltningen för utbyggd Tunnelbana och Stockholm stad, om pråmtransporter skulle vara en lösning för att frakta bort de sprängmassor som uppstår vid bygget av Stockh
ort varje vecka under 2,5 års tid, kommer att ligga på Blasieholmen i Stockholm – bokstavligen mitt i smeten – men med kajyta.
– Enligt våra beräkningar skulle båttransport innebära 400 lastbilar mindre i veckan på Stockholms gator – 54 000 mindre lastbilar totalt under byggtiden, sa Sandra Frosth, utredare på Ecoloop.
Även om man identifierat en del risker, har man ännu inte funnit några direkta hinder för valet av sjötransport.
– Vad som krävs är en förändring av mindset. Vi har fått göra mycket myndighetsjobb och jag tjata om och igen för att får folk att förstå fördelarna med pråmtrafik, men förhoppningsvis lossnar det snart, säger Johan Lantz, vd Avatar Logistics.
Under våren fattar FuT beslut om hur tunnelbanans massor ska transporteras och Avatar Logistics hoppas knipa kontraktet för tunnelbanan. Man har även andra projekt på gång, bland annat ett samarbete med Preem – som även dem vill förändra sin logistik – om att frakta diesel och bensin från Lysekil till Göteborg upp till Karlstad. En pråmfeeder mellan Stockholm Norvik och andra hamnar och kajlägen i Mälardalsområdet är också ett projekt som Stockholms hamnar, Mälarhamnar och Avatar drar igång nu i form av en förstudie.
– Den skulle kunna gå till Västerås, Köping eller varför inte Bålsta där det ligger många logistikföretag, säger Johan Lantz.
Av Klara Eriksson
Ur Intelligent Logistik nummer 3 2019 – vill du läsa mer: prenumerera här!
Om Avatar
Avatar grundades 2015 och ägs av svenska rederiet Erik Thun och holländska pråmrederiet VT. Avatar arbetar för att pråmtrafiken – även i Sverige – ska erkännas som ett femte, landbaserat trafikslag, och styras av ungefär detsamma regelverk som det för lastbilar. Effekten för miljön med pråmgodstrafik skulle bli stor i och med att en pråm ersätter ungefär 100 lastbilar och en pråmtransport konsumerar 60–80 procent mindre bränsle. Källa: Avatar.