Ny tågpendel från Helsingborg tar tacos till Oslo

november 20, 2015 Miljö/CSR , Sjöfart , Transport
Kombiterminalen i Helsingborgs hamn .

Kombiterminalen i Helsingborgs hamn .

Nu startar rederiet Mc Andrews en egen tåglinje mellan Helsingborgs hamn och Oslo. Bland annat för att transportera spanska tacoprodukter till tacosugna norrmän.

Rederiet MacAndrews ska satsa på ett eget tåg för sin skandinaviska godstrafik, med Helsingborgs hamn som en av tre hubbar, skriver Helsingborgs Dagblad. MacAndrews har redan avtal med Helsingborgs hamn sedan ett par år. Varje vecka anlöper rederiets containerfartyg hamnen på sin rutt från Bilbao i Spanien till England och tillbaka via Polen.
Det finns också dagliga godståg mellan Helsingborg och Oslo.
– Men kapaciteten har inte varit tillräcklig. Därför beslöt vi att satsa på ett eget tåg, säger Jan Stråe, chef för den skandinaviska verksamheten i MacAndrews.

Green Cargo tillhandahåller tågen, som består av 33 containervagnar. Varje vecka ska transporterna rulla till Oslo, efter att ha lastats i hamnens kombiterminal. Vagnarna kommer bl a att rymma olika tacoprodukter från Spanien.
– Norrmännen är storkonsumenter av tacoprodukter, förklarar Jan Stråe.

Därefter rullar tåget till Hallsberg och här lastas det med cider som – via Helsingborg – går på export till England.
England producerar mycket cider inom landet, men konsumenterna har fått smak för svenskproducerad äppeldryck som är av sötare typ.
–Tåglösningen är ett bra sätt för oss att få bra snurr på vår utrustning, vi får runt våra containrar snabbare.

Söker gods för sträckan Olso-Hallsberg

Än så länge rullar containrarna tomma mellan Oslo och Hallsberg.

– Vi arbetar på olika affärer, men det är inget som har blivit verklighet än så länge, säger Jan Stråe.
Den nya linjen är den första som omfattar flera stopp på en slinga. I dag går ca 25 procent av godset till och från Helsingborgs hamn på tåg, 75 procent på lastbil. I Göteborgs hamn är andelen tåggods ca 50 procent.
– Vi försöker hela tiden att arbeta med järnvägslösningar. De är bra för miljön, men är ofta även kostnadseffektiva, säger Nicklas Romell, marknadschef Helsingborg hamn.
Han hoppas att fler inser fördelarna och tror att en satsning som den aktuella ökar uppmärksamheten kring järnvägens möjligheter och fördelar.
Enligt beräkningar som parterna gjort blir koldioxidutsläppen 95 procent lägre på den aktuella slingan när transporterna går på tåg i stället för på lastbil


Läs mer