Miljövänlig tanker döps i Stockholm

september 11, 2019 Miljö/CSR , Sjöfart

Thun Venern. Foto: Maritimt forum.

Den 11 september döps den klimatsmarta produkttankern Thun Venern vid Skeppsbron 13. Fartygsdopet förrättas av gudmor, riksdagsledamoten Anna-Caren Sätherberg (S).

Den 150 meter långa Thun Venern, som drivs med biogas eller naturgas, är ett av sex svenskflaggade systerfartyg som levererats till Gothia Tanker Alliance, som består av de svenska rederierna Thun Tankers, Furetank och Älvtank. Fartygen har designats i syfte att bli världens mest miljövänliga tankfartyg, enligt ett pressmeddelande.

– Thun Venern har byggts med den absolut senaste designen för att möta och överträffa nuvarande och kommande miljöregleringar. Thun Venern uppfyller höga krav på säkerhet och effektivitet med en mycket låg miljöpåverkan och drivs med biogas eller naturgas, kommenterar Johan Källsson, vd, Erik Thun AB.

Inom Gothia Tanker Alliance finns idag tretton fartyg som kan drivas med biogas eller naturgas.

– För Maritimt Forum är det roligt att visa upp hur sjöfarten kan bidra till att minska klimatavtrycket. Thun Venern är ett flaggskepp som synliggör sjöfartens möjligheter till hållbara transporter. Svenska rederier investerar mer än någonsin i nästa generations klimatsmarta fartyg och Thun Venern med Gothia Tanker Alliance satsning är ett utmärkt exempel. Nu när riksdagen öppnar vill vi inspirera politiker och beslutsfattare till kloka beslut som leder till att Sverige blir ett fossilfritt välfärdssamhälle, kommenterar  Joachim Glassell, vd, Maritimt Forum.