Maersk kör containerfartyg genom smältande Arktis

augusti 23, 2018 Miljö/CSR , Sjöfart , Transport

Den enes död den andres bröd, och så vidare. Den danske rederijätten Maersk planerar en testresa med containerfartyg genom det smältande Arktis, det rapporterar Di. Tiden som sparas in mellan Europa och Asien i stället för att åka via Suezkanalen är upp till två veckor. 

Kostnaden blir dock större, eftersom särskilda isbrytare krävs för rutten. För fem år sedan sa Maersks förre koncernchef Nils Andersen att det skulle ta åtminstone två decennier före arktiska fartygsresor kan bli ett kommersiellt alternativ. Nu bekräftar bolaget att containerfartyget, Venta Maersk, kommer att lämna hamnen i Vladivostok inom de närmaste dagarna och nå St Petersburg i slutet av september.

”Testresan kommer göra det möjligt för oss att utforska den operativa genomförbarheten av containerfartyg genom Norra ishavet och samla in data”, skriver Maersk, enligt Financial Times.

Det blir det första fartyget som testar rutten via Norra ishavet, en rutt som har utsetts till en potentiell långsiktig rival till Suezkanalen för handel mellan Europa och Asien.

Den här sommaren har temperaturerna omkring Arktis varit ovanligt höga, med över 30 grader över de normala temperaturerna på vissa håll.