Volvobilar populära i Ryssland

april 21, 2015 Logistik , Produktion , Sjöfart , Transport

Varje år exporteras cirka 8 000 Volvo-bilar från fabriken i Göteborg till Ryssland. Ryssarna gillar Volvos fokus på säkerhet, design och funktion.

Volvo är en av Sveriges stora exportframgångar. Varje år tillverkas och säljs runt en halv miljon volvobilar världen över. På fabriken i Torslanda i Göteborg tillverkas nära hälften av bilarna.

Göteborgs Hamn har sedan starten varit Volvo Cars huvudsakliga exporthamn. För några veckor sedan stod det klart att de även väljer hemmahamnen för export till Finland, Ryssland och Kina, bilar som tidigare exporterats via Wallhamn på Tjörn.

-Tack vare att Volvo fortsätter satsa på sin hemmahamn har vi fått en helt ny linje med bilar som trafikerar Finland och Ryssland med ett fartygsanlöp i veckan, kommenterar Claes Sundmark, försäljningschef, Göteborgs Hamn AB.

Större modeller populära i i Ryssland

I Ryssland är det framför allt den övre medelklassen som väljer Volvo. Kunderna tycks gilla Volvos fokus på säkerhet, design och funktion. Volvo säljer runt 16 000 bilar i Ryssland varje år, som tillverkats i Göteborg eller i belgiska Ghent.

Det är framför allt de lite större modellerna som XC90 och XC60 som säljer bra i Ryssland. Men under 2015 räknar Volvo Cars med en något lägre försäljning i landet på grund av det oroliga politiska läget.

Export med långa anor

1928 exporterades den första Volvobilen någonsin. Den göteborgstillverkade bilen fraktades då till Finland. Första exportbilen över Atlanten gick till Kuba (1931) medan det dröjde till 1970-talet innan Volvo började exportera till gamla Sovjetunionen. Då såldes bilarna främst till diplomater i Moskva.

På Göteborgs Hamns webbplats Svenska Exportframgångar kan du följa hur Volvobilar fraktas från Torslanda i Göteborg till Moskva.


Läs mer