Tåggodsföretag i konkurs

maj 14, 2012 Logistik , Transport

I fredags, den 11 maj, lämnade tåggodsföretaget Peterson Rail in ansökan om konkurs. 55 anställda berörs. Bakom ligger förlorade kontrakt och kapitalslut.
 

Peterson Rail är det enda godstrafikföretaget i Sverige med huvudkontor i Västsverige, kontoret finns sedan ett par år i Trollhättan.
– Vi har helt enkelt slut på kapital. Företaget är på obestånd, vi kan inte betala våra skulder, säger företagets vd Magnus Rådberg till GöteborgsPosten.
– Vi har försökt skaffa nytt kapital och få in nya delägare men vi har misslyckats.
 

Peterson Rail AB grundades 2007 av den norska pappers- och förpackningskoncernen Peterson AS med verksamhet i Norge, Danmark, Sverige och Finland.
Företaget körde de första åren råvaror till Peterson Linerboard AS i Norge men fick efterhand fler kunder inom skogsindustrin. 2011 passerade omsättningen 125 miljoner svenska kronor och företaget har 55 anställda, de flesta lokförare. I januari tecknade företaget trafikeringsavtal med Eskilstuna kombiterminal.

Förlorat kontrakt
Sedan Peterson Paper i Moss gick i konkurs i vintras och Motortransport i Sverige valde annat tågtrafikföretag har de stora kunderna varit Stena Recycling, norska Autolink och Borregaard i Sarpsborg.
– Det är svårt att få lönsamhet i den här branschen. Konkurrensen är stenhård och få av våra konkurrenter ger vinst, säger Magnus Rådberg vidare till GP.
I veckan avgör konkursförvaltaren om verksamheten kan drivas vidare.
– Till dess står tågen stilla. De rullar inte en meter de närmaste dagarna.


Läs mer