Oriola köper apotekskedjan Medstop

april 10, 2013 Logistik , Produktion , Transport

Oriola-KD köper apotekskedjan Medstop med 65 apotek. Godkänns köpet av konkurrensverket får Oriola 21 procents marknadsandel och ca 290 apotek.

Oriola-KD, som äger apotekskedjan Kronans Droghandel, köper Medstop som ägs av riskkapitalbolaget Segulah, för 1 460 miljoner kronor. Om affären godkänns av Konkurrensverket och Läkemedelsverket bildas en ny apoteksjätte med en marknadsandel på omkring 21 procent, närmare 290 apotek samt cirka 1 900 anställda.

Köpet av Medstops 65 apotek innebär att bolaget stärker sin närvaro i storstäderna. Konkurrensgodkännandet väntas ske under tredje kvartalet i år.

– Förvärvet är en viktig del av Oriola-KD’s strategi att vara en aktiv part i förändringen på den Svenska apoteksmarknaden. Förvärvet stöder företagets mål att bli en av de tongivande aktörerna på Sveriges apoteksmarknad både med apotek och partihandel, säger Eero Hautaniemi, President och VD, Oriola-KD i ett pressmeddelande.

Medstops apotek finns i huvudsak lokaliserade där Kronans Droghandel saknar apotek, i centrala lägen i Sveriges största städer.
– Det är ett utmärkt komplement till de apotek som idag finns inom Kronans Droghandel, säger Lars Birkeland, vd för Kronans Droghandel.

Sedan förra våren sköter Schenker all distribution åt Oriola, vilket även innefattar partihandeln med receptbelagda läkemedel, och leveranser till alla sveriges drygt 1300 apotek.

Hilda Hultén
 


Läs mer