Oriola bygger ut i Enköping

december 19, 2012 Logistik , Produktion , Transport

Läkemedelsgrossisten Oriola bygger ut sin distributionscentral i Enköping, rapporterar Dagens Apotek. “När det invigs i januari fördubblas lagerytan och möjlighet finns att bygga ut den ytter­ligare 25 procent”, berättar Claes Olsson, logistikchef på Oriola för tidningen.

Claes Olsson jobbar egentligen på företagets huvudkontor i Mölnlycke, men åker
till Enköping varannan vecka för att se till att utbyggnaden av lagret går planenligt.

Bakgrunden till utvidgningen är den affär som Oriola gjorde med fyra apotekskedjor tidigare i år. Det var i maj som Medstop, Apoteksgruppen, Doc Morris och Vårdapoteket gemensamt valde att flytta över sina inköp av receptfria läkemedel till Oriola, som även äger apotekskedjan Kronans Droghandel. Tillsammans utgör de fyra kedjorna 25 procent av marknaden så nu sätts grossistens kapacitet på prov.

Claes Olsson har jobbat hos Oriola i nästan 24 år. Han började på central­lagret och har haft i princip alla logistiktjänster på företaget. Sedan sju år tillbaka är han logistik­chef och sitter i företagets ledningsgrupp.

Förändringarna av apoteksmarknaden är högst påtagliga, inte bara för
apoteken utan också för grossisterna.

– I den gamla monopolvärlden var det rätt stabilt, det öppnade inte så många nya apotek utan tuffade mest på. Nu händer det saker hela tiden, olika kedjor har olika krav och kedjorna vill styra sin egen distribution. Det gäller att anpassa sig och höra vad kunderna vill ha.

Både Oriola och den andra stora läkemedelsgrossisten Tamro har fått kritik för att stopptiderna är för få och apoteken får vänta på sina läkemedel. För apoteken blir det jobbigt eftersom kunderna lägger skulden på dem. Claes Olsson tror dock att utbyggnaden av centralen i Enköping kommer att vara till glädje för apoteken.

– Det gör att vi kan öka vår servicegrad. Vi kommer också att öka våra kvalitetskrav, vi har infört ett nytt säkrare plocksystem vilket ska leda till att apoteken inte behöver arbeta lika mycket med plockfel, säger han.


Läs mer