OKQ8 öppnar fler gasstationer

juni 10, 2013 Logistik , Miljö/CSR , Produktion , Transport

OKQ8 har öppnat sin åttonde station för fordonsgas i Stockholmsregionen. Den nya stationen ligger i Haninge. Ytterligare fyra tankställen planeras under året, meddelar bolaget.

Fordonsgas släpper ut mindre koldioxid per energienhet än andra fossila bränslen och anses därför vara ett bra miljöalternativ. Metangas är också ett av de renaste drivmedlen vad gäller andra utsläpp och kan tillverkas av förnybar råvara, s k biogas.

– Vi arbetar kontinuerligt med att öka tillgängligheten för våra kunder. Tillsammans med E.ON planera vi att öppna ytterligare fyra tankställen för fordonsgas under året, varav ett i Stockholmsregionen och tre i Göteborgsregionen, säger Erik Granström, chef för Fordonsgas och Allianser inom OKQ8.

Den fordonsgas som OKQ8 erbjuder innehåller minst 50 procent biogas, vilket reducerar koldioxidutsläppen med 60 procent i jämförelse med en bil som drivs på bensin. Med 100 procent biogas i tanken reduceras koldioxidutsläppen kraftigt.

– Till år 2050 ska vi ha minskat vår klimatpåverkan med 85 procent. Det låter kanske
omöjligt, tills man inser att den som byter till biogas minskar bilens klimatpåverkan med 85 procent. Därför är jag oerhört glad att vi nu får ett tankställe för fordonsgas i Haninge, säger Mattias Goldmann, Gröna Bilister.

Fordonsgas är samlat begrepp för biogas och naturgas som innehåller samma molekyler. Biogas och naturgas består främst av metan. Skillnaden är att biogas är förnybar, medan naturgas är fossil.


Läs mer