Ny femte direktlinje Göteborg-Kina

januari 1, 2012 Logistik , Transport

Sex av världens största rederier går samman för att starta nio nya fartygsslingor mellan Asien och Europa. En av slingorna kommer att anlöpa Göteborgs hamn. Det innebär en ny direktlinje mellan Skandia Container Terminal i Göteborgs hamn och flera destinationer i Fjärran Östern.

– Det här är ett mycket efterlängtat och positivt besked. Vår terminal är väl rustad för att ta hand om ytterligare direktanlöp. Allt är ännu ej klart och rederibranschen är mycket konjunkturkänslig, men vi hoppas givetvis att planerna fullföljs, säger Sven Porelius, vd Skandia Container Terminal.

Göteborgs hamn har redan idag fyra direktlinjer till andra världsdelar för containertrafik. Med ytterligare direktanlöp, i kombination med sedan tidigare väletablerade feederkunder, stärker Skandia Container Terminal sin position som Skandinaviens största containerhamn.

– Det här är ett glädjebesked för hela Sveriges näringsliv. Direktanlöp mellan Sverige och Fjärran Östern är stärker företagens konkurrenskraft, säger Magnus Kårestedt, vd för Göteborgs Hamn AB.

Slingan planeras att starta i april 2012 av en nybildad rederiallians kallad G6. Den består av rederierna APL, Hyundai Merchant Marine, MOL (Mitsui O.S.K Lines), Hapag-Lloyd AG, NYK (Nippon Yusen Kaisha) och OOCL (Orient Overseas Container Line).

I ett pressmeddelande presenterar den nya alliansen nio nya slingor mellan Europa och Fjärran Östern. Göteborg ingår i den tredje slingan som ser ut som följer:

Shanghai – Ningbo – Södra Kina – Singapore – Tanger – Rotterdam – Bremerhaven – Gdansk – Göteborg – Rotterdam – Jeddah – Singapore – Södra Kina – Hong Kong – Shanghai

Skandia Container Terminal i Göteborgs hamn, som i januari 2012 tas över av APM Terminals, är den enda terminal i Sverige som har kapacitet att ta emot de allra största containerfartygen som ofta sätts in på direkttrafiken mellan norra Europa och Fjärran Östern.

Tack vare ett väl utbyggt system av tågpendlar och inlandsterminaler har stora delar av Sverige och Norge snabba och milljöanpassade förbindelser med Göteborgs hamn.