Multinationell lasagne från Findus

mars 4, 2013 Logistik , Produktion

Den senaste köttskandalen efter avslöjandena av odeklarerat hästkött i en rad färdigrätter, är fryst lasagne från Findus. Den har visat sig innehålla rumänskt hästkött. Men leveranskedjan är lång och svåröverskådlig.

Det var i detta fall det franska företaget Poujol som sålde hästköttet till Cimigel, som också är franskt företag i livsmedelsbranschen, som i sin tur sålde produkten till det numera brittiskägda Findus. Poujol beställde köttet från ett företag på Cypern, som lade ut beställningen på ett företag i Holland. Det var den firman som först beställde
köttet från ett slakteri i Rumänien. Därifrån fraktades köttet till det franska företaget Spanghero, som ingår i holdingbolaget Poujol. Därifrån har hästköttet skickats till Cimigels fabriker i Luxemburg, som tillverkat den frysta lasagnerätten och som levererat varorna till Findus, som i sin tur distribuerat vidare till livsmedelskedjor och
konsumenter i Sverige, Storbritannien, Frankrike och USA. Hela 16 EU-länder tycks vara inblandade i den svåröverskådliga leveranskedjan av Findus frysta lasagne.

Enligt EUs regler är det bara helt kött som behöver märkas. Sedan 2011 måste nöt-, lamm-, gris- och kycklingkött ursprungsmärkas. En lasagne som den beskrivna behöver däremot ingen märkning. Sverige tillhörde de länder somaktivt arbetat mot märkning av sammansatta produkter som köttbullar, korv, lasagne och pytt i panna.
Landsbygdsminister Eskil Erlandsson har sagt att det skulle bli för dyrt och krångligt för livsmedelsföretagen att hålla reda på varenda köttbit i dessa rätter och i intervjuer pekat på den typiskt svenska produkten smörgåstårta för att visa på det omöjliga i att ursprungsmärka sammansatta produkter som nu visat sig innehålla oredovisat hästkött.
Men det är inte bara förväxlingar av köttsorter och ursprung som upprör i köttbranschen. På Island har livsmedelsmyndigheterna nu funnit att köttfärspaj som sålts till konsumenter, vid en analys visat sig inte innehålla några spår av kött alls.

Gösta Hultén


Läs mer