MSC lämnar Södertälje hamn

september 3, 2012 Logistik , Logistiklägen , Transport

Den 2 oktober börjar rederiet MSC trafikera Frihamnen i Stockholm och överger därmed Södertälje hamn med sin containertrafik. Nu hotas Södertälje av varsel.

Södertälje hamn gör ett rejält tapp på containersidan när rederiet MSC, Mediterranean shipping company, upphör med sin containertrafik till hamnen. Nu tvingas hamnen varsla mellan sex och tio personer.
– Vi vill helst behålla vår ¬personal och hoppas att vi ska hitta nya kunder så vi kan behålla verksamheten på ¬nuvarande nivå, säger Södertälje hamns vd Erik Froste till lt.se.
MSC meddelade tidigare i augusti att de flyttar sin containerrutt från Södertälje hamn och börjar trafikera Frihamnen med veckotrafik från och med den 2 oktober 2012. MSC stod för 20 procent av hamnens Containertrafik.
– De har bestämt sig för att gå till Stockholm i stället. Och det är naturligtvis ett hack
i vår kurva. Men vi lägger oss inte ned och dör för det. Sedan vet vi inte om alla MSCs kunder väljer att följa med till Stockholm. Det kan vara några som byter rederi för att bli kvar i Södertälje, säger Erik Froste.
Ledningen har nu varslat hamnarbetarfacken om att mellan sex och tio av dess medlemmar måste bort.
– Eftersom det här är ett så pass stort avbräck har vi bedömt att vi måste dra ned. Helst vill vi behålla våra ¬anställda och vi ska titta på möjligheterna att hyra ut personal till andra hamnar. Vi ska just börja förhandla så det är svårt att säga var vi ¬landar, säger Erik Froste.
Enligt MSC görs hamnbytet ”För att möta det ökande transportbehovet och kraven på effektivitet”.
– Med den nya direkttrafiken till Stockholms Hamnar visar vi återigen att vi kan möta våra kunders behov, kommenterar Mattias Hellström, vd för MSC Sweden på Stockholms hamnars hemsida.
– Anlöpen till Stockholm visar vårt engagemang för den svenska marknaden och tillsammans med den veckotrafik som redan går till hamnarna i Göteborg, Helsingborg, Gävle och Norrköping kan MSC Mediterranean Shipping Company erbjuda bred täckning av samtliga större hamnar i Sverige genom vår egen matartrafik, säger Mike Barry, logistik- och verksamhetschef vid MSC Sweden.
– Vi är mycket glada över MSCs beslut att anlöpa containerterminalen i Stockholm, kommenterar vidare Martin Allison, vd på Hutchison Ports Sweden, Stockholms Hamnars internationella terminaloperatör.
– De kan förvänta sig bästa service och effektivitet, med utrymme för tillväxt under de närmaste åren och i framtiden i den nya containerterminalen på Norvikudden. MSCs veckotrafik mellan Antwerpen – Bremerhaven och Stockholm ger lastägare och speditörer möjlighet att styra den ständigt ökande godsvolymen via den miljövänligare sjövägen och därmed reducera antalet containers och trailers på vägarna.
På Stockholmshamnar välkomnar man naturligtvis den nya kunden,
– Det är oerhört roligt att MSC ser en framtid tillsammans med Stockholms Hamnar. Den nya linjen ger ökade möjligheter och större flexibilitet för ytterligare godtransporter till den växande Stockholmsregionen säger Dick Lagerberg, transport- och logistikansvarig Stockholms Hamnar.
Volymen i containerterminalen Frihamnen har fram till idag ökat med närmare 10 procent jämfört med samma period föregående år. Till containerterminalen i Stockholm anlöper nu Unifeeder, Teamlines, SCA Transforest och MSC.
 


Läs mer