Inget miljöpris på Arlanda i år

november 20, 2012 Logistik
Inget miljöpris på Arlanda i år

Talare på Arlanda Logistic Network var från vänster Peter Fredholm, Andreas Davidson, Nils Lundberg, Per Schött, (moderatotr), Jonas Ekström, Mats Johnsson och Maria Andersson. Foto Lena Sonne

Inget miljöpris delas ut i år av Arlanda Logistic Network. “Vi har inte funnit att några företag uppfyller våra kriterier” säger Catherina Löfquist, ordförande i juryn och miljöansvarig Bring Express.

Av Lena Sonne

I juryn för ALNs miljöpris ”Ecologistic Award” sitter också Per Holmgren, TV-meterolog och klimatförfattare, Maria Huge-Brodin, universitetslektor i logistik vid Linköpings Universitet och Ulf Nilsson, vd DHL Global Forwarding. Om miljöarbetet har avstannat i en tid som mer än någonsin behöver initiativ för sänkta koldioxidutsläpp kunde inte Catherina Löfquist uttala sig om.

Tema bygglogistik
Priset skulle ha delats ut då ALN, Arlanda Logistic Network, höll sitt mycket välbesökta 26e seminarium i fredags med huvudtemat morgondagens bygglogistik.
Lektor Mats Johnsson, Lunds Universitet, talade om logistik som en affärsstrategi, betydelsen av spårbarhet och visibilitet i kedjan, om den viktiga kopplingen till miljön, om synliga och osynliga kostnader och problem just i bygglogistik.
– Här finns en stor potential till förbättring, framförallt i materialförsörjningen, där man kan involvera alla i kedjan.
– Smartphones kommer att spela en stor roll för att dela information. Med RFID-taggar kan bilbranschen få bättre eftermarknadsservice.

Peter Fredholm, vd BEAst, talade om standardisering (Läs mer under “Hallå där”) och Nils Lundberg, Olivetree Solutions, talade om framtidens bygglogistik som ett nav – och inte en kedja.
Andreas Davidson, logistikchef Skanska Sverige, berättade om hur Skanska har lyckats komma upp i att hantera nära 80 % av leverantörsfakturorna elektroniskt.
Harald Vinge och Jonas Ekström från DB Schenker Logistics talade om byggtransportörens utmaningar.
Maria Andersson, logistikchef, Beijer Bygg berättade om deras syn på smartare logistik bl a för distribution av byggvaror i Stockholmsområdet och den nya distributionscentralen i Arlandastad.

Nästa seminarium hålls 20 april 2013.


Läs mer