DB Schenker testar leveranser till fots

oktober 12, 2016 Logistik , Miljö/CSR , Transport
Foto: DB Schenker. Pallyftaren drivs med en elmotor som laddas över natten i containern.

Foto: DB Schenker. Leverans till fots i centrala Göteborg.

Igår började DB Schenker att leverera varor till butiker, restauranger och kaféer till fots, istället för med lastbil, på gatorna mellan Kungstorget och Kyrkogatan i nord och syd och Östra och Västra Hamngatan i centrala Göteborg. 

– Det ska bli spännande att testa om detta sätt att leverera varor kan vara framtidens distributionssätt i våra stadskärnor, säger Hanna Melander, miljöchef på DB Schenker i ett pressmeddelande.

Tanken är att slippa lastbilar på gågatorna och samtidigt minska utsläppet av koldioxid. En lastbil levererar alla varor till näringsidkarna  i området till en container på Kungstorget på morgonen, och därefter kör en anställd på TGM AB ut leveranserna med en specialbyggd eldriven pallyftare till alla mottagare i området.

Lösningen har många fördelar enligt DB Schenker: butikerna kan få sina leveranser under dagtid när personalen finns på plats utan att kunderna blir störda. Dessutom har Göteborgs Stad bestämt att inga tunga lastbilar över 3,5 ton ska tillåtas i det här området efter klockan elva.

– Vi kommer också att ta med en del av butikernas återvinningsmaterial som wellpapp och plast vid leveranstillfället i samarbete med Stena Recycling för att minska antalet återvinningsbilar i området, säger Patrik Nilsson, driftschef på TGM och Bäckebols Åkeri och initiativtagare till konceptet.

Förutom DB Schenker och TGM har även BTF (Bilspeditions transportörförening), Göteborgs Stad, Stena Recycling och Göteborgs Stad Trafikkontoret varit med i framtagandet av konceptet som löper fram till nästa vår då det hela ska utvärderas.

 


Läs mer