Containerrekord i Helsingborgs hamn

januari 9, 2020 Logistik , Sjöfart , Transport
Containerrekord i Helsingborgs hamn

Bart Steijaert. Foto Helsingborgs hamn.

Helsingborgs hamn ökade sina containervolymer till totalt 267 652 TEU under 2019, en ökning med 10.8 procent mot 2018.

– Vi har aldrig hanterat så mycket gods som vi gör nu samtidigt som vi planerar för att kunna hantera långt över dessa siffror i framtiden, kommenterar hamnens vd Bart Steijaert i ett pressmeddelande.

Ökningen har flera orsaker, bland annat har hamnens befintliga rederikunder ökat sina volymer. Baltic Reefers inledde 2019 med en ny direkttrafiklinje för fruktimport. Även Unifeeders har lagt till anlöp, som enligt hamnen innebär en extra stor hållbarhetsvinst eftersom det anländande godset transporteras vidare på järnväg via hamnens kombiterminal.

– Affärerna och utvecklingen har inneburit en betydande ökning inom containersegmentet. Sen är det alltid inspirerande när miljöfrågan får styra och marknaden återigen visar på att det går alldeles utmärkt att kombinera bra affärer med hållbara sjötransporter, kommenterar Nicklas Romell försäljnings- och marknadschef.

Under 2020 kör hamnen också igång ett innovationspartnerskap tillsammans med fordonsutvecklaren Einride där målet är att ta fram självkörande elektriska fordon för hållbarare transporter både i, och i förlängningen även utanför hamnens område.