Statliga Postnord kritiserades av statsministern efter avslöjanden om att bolaget medverkar till lönedumpning genom att inte ställa krav på kollektivavtalsvillkor. Men Bring, som ägs av norska staten, gör samma sak och ser ingen anledning att skärpa sina krav, det skriver Dagens Arena.
SvD Näringsliv har i en serie artiklar granskat Postnord, bland annat när det gäller löne- och arbetsvillkor för chaufförer som kör för underleverantörer. Tidningen har avslöjat att bolaget genom upphandlingar bidrar till lönedumpning, när underleverantörer anlitas som kör med avtal och villkor långt under nivåerna i svenska kollektivavtal.
Postnord har försvarat att de i vissa upphandlingar inte ställer krav på kollektivavtalsliknande villkor med hänvisning till konkurrenssituationen. Förra veckan röt statsminister Stefan Löfven ifrån i SvD Näringsliv mot det statligt ägda bolaget som han menar inte agerar efter gällande regler.
– Så sent som i december skärpte vi ägarpolicyn för statliga företag och där ingår att man ska ha ett brett hållbarhetsperspektiv, även inkluderande arbetsvillkor, sade Stefan Löfven till Svd.
Men Postnord är inte det enda statligt ägda transportbolag som verkar i Sverige. Även Bring, som är stora inom transport och posttjänster i Sverige är statligt ägt – av Norge. Svenska fackförbundet Transport hävdar att villkoren för chaufförerna är minst lika dåliga, om inte sämre, inom Bring.
En chaufför från Bring Danmark berättar för Dagens Arena att han kör för 450 euro i månaden, och är ute i tre månader i sträck enligt Magnus Falk, internationell sekreterare på Transport.
Brings svenska informationschef Adam Leth säger att Bring inte kan kommentera det enskilda fallet utan mer information.
Men John Eckhoff, presschef på norska Bring, ser ingen anledning för bolaget att skärpa sina krav på löner och arbetsvillkor.
– Vi är eniga med Postnord att om det blir ändringar i regler så ska de gälla alla, säger John Eckhoff.
Även två andra transportjättar på vägarna i Sverige är statligt ägda. DB Schenker är helägt av tyska staten, och i DHL är tyska staten är majoritetsägare.
Enligt Transport betyder det statliga ägandet inte att arbetsvillkor och löner för bolagens leverantörer skulle vara bättre.
– Om alla statliga bolag tog sig i kragen och levde upp till goda villkor skulle det betyda väldigt mycket, säger Magnus Falk till Dagens Arena.